Geçtiğimiz günlerde alınan karala Millet İttifakı Belediye Meclis Üyeleri kendi partilerine geri döndü.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde millet ittifakı olarak seçimlere katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti Çivril Belediye Meclisinde 10 sandalye almayı başarmışlardı. Bu 10 meclis üyesinin 7 tanesi CHP 3 tanesi ise İYİ Parti şeklinde oluşmuştu. Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren Millet İttifakından ayrılarak İYİ Parti olarak Çivril Belediye Meclisinde yerini almıştı.

Cumhur İttifakı ise birinci parti olarak çıktıkları seçimlerde 3 tanesi MHP’li olmak üzere Çivril Belediye Meclisinde AK Partinin sandalye sayısı 15 olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde parti içinde alınan kararla Millet İttifakından ayrılan Elvan Çakmakçı ve Mustafa Turgay Arslan CHP’den istifa ederek kendi partilerine geçtiler. Böylelikle İYİ Partinin meclisteki sandalye sayısı 3’e yükselirken CHP’nin sandalye sayısı 7’ye gerilemiş oldu.

YA MHP AYRILIRSA NE OLUR?

İYİ Parti meclis üyelerinin Millet İttifakından ayrılmaları akıllara bir takım sorular getirdi.

Cumhur İttifakından MHP ayrılırsa neler olur?

Cumhur İttifakından MHP ayrılırsa 15 meclis üyesi ile çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti bu durumdan nasıl etkilenir?

MHP’li Meclis Üyeleri Cumhur İttifakından ayrıldığı takdirde Meclisteki dağılım ve sonuçlarına kısaca göz atacak olursak;

İttifaklar olmadan Çivril Belediye Meclisinin üye dağılımı Ak Parti:12, CHP: 7, MHP :3, İYİ Parti: 3 şeklinde olacak.

1-Meclis kararlarının belirleyici rolünü MHP üstlenmiş olacak.

2-AK Parti, belediye başkanın oyu ile 13 oya sahip olurken toplam üye sayısı 13 olan diğer partilerle eşit sayıda meclis üyesine sahip olmuş olacak.

3- Alınacak kararlarda eşit çıkacak olan oylamalar da başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış olacak.

4-Meclis üyeleri toplantıya gelmemezlik edemeyecek çünkü bir oy çok şeyi değiştirebilecek. Bu hem muhalefet hem de iktidar meclis üyeleri için geçerli bir durum haline gelecek.

5- Toplantıya katılmayan bir Ak Partili meclis üyesi ile çoğunluk muhalefete geçmiş olacak. Yani Ak Parti’den bir meclis üyesinin gelmemesi ile muhalefet partileri hem fikir oldukları bir gündem maddesini oy çokluğu ile kabul veya reddetme imkanı bulmuş olacak. Muhalefet üyelerinin böyle bir ihtimalin bulunduğu hiç bir toplantıyı kaçırmaması gerekecek.

Millet İttifakının ayrılması gibi Cumhur İttifakında bir ayrılma olur mu? AK Parti’de bulunan MHP’li meclis Üyeleri Ekrem Çulha, Kerim Doruk ve Lütfi Karaman’da Ak Parti’den istifa ederek Çivril Belediye Meclisinde MHP olarak grup oluşturur mu? Sorularının yanıtları henüz gizemini korurken kulis dedikodularına göre ise MHP ile Ak Parti’den ayrılmanın eşiğinde.

Bütün olasılıkları göz önünde bulunduracak olan Çivril Belediye Başkanı Av. Niyazi Vural’ın ya İttifaktan ayrılmamaları için MHP’yi elinde sıkı sıkıya tutması gerekiyor yada MHP’nin ayrılma ihtimaline karşın en azından mecliste eşitliği kaybetmemek için Ak Partili Meclis Üyelerini küstürmemesi gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi