Çivril Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısında ek bütçe krizi yaşandı. CHP Meclis üyesi Semih Dere istenilen 60 Milyon lira ilave bütçenin dayanaksız olduğunu söyledi.
5 Eylül 2022 pazartesi günü Belediye Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıya CHP Grup Başkan vekili Semih Dere damga vurdu. Başkan Niyazi Vural’ın Ek Bütçe talebine CHP Grup başkan vekili Semih Dere tepki göstererek “2022 yılı bütçesini hazırlarken öngörülen rakamların on katı ilave bütçe istiyorsunuz. Bizim tahminimiz mi hatalı yoksa 300 Kat zammı geldi” dedi.
MECLİSTE RAKAMLAR KONUŞTU
5 maddenin görüşüldüğü Eylül ayı meclis toplantısında 2022 mali yılı bütçesine ikinci ek bütçe ilave edilmesinin görüşülmesi sırasında CHP gurup başkan vekili Semih Dere ile Niyazi Vural’ın tartışması damga vurdu. 2022 bütçesine ikinci defa ek bütçe yapılmasını ve istenen ilave bütçenin bazı kalemlerde 10 kat olmasını eleştiren Semih Dere tahmini bütçenin hazırlanırken neye dayanıldığını sorarak 2022 yılı bütçesi hazırlanırken öngörülen rakamların bu kadar çok artmasına bir açıklama yapılmasını istedi.
Konuşmasında hesaplar arasında tutarsızlık olduğunu ve ilgili gündem maddesinin plan bütçe komisyonunda görüşülmesine devam etmesine gerektiğini kaydeden Semih Dere, örnek olarak emlak vergisi için 7 milyon lira olarak öngörülen tahsilatın ne kadarının tahsil edildiğini sordu.
DETAYLI AÇIKLAMA BEKLİYORUZ
İstenilen ek bütçedeki hesaplamaların dayanaksız olduğuna dikkat çeken Dere, “2022 yılı bütçesi hazırlanırken gelirlerde arsa ve bina vergisi olarak önümüzdeki 4 ay içerisinde 10 milyon TL daha para toplanacağı öngörülmektedir. Ancak emlak vergisi dönemi geçmiştir normalde 2022 yılı içerisinde vergi gelirlerinin yıl boyunca toplamı 13 milyon olarak öngörülmüştür. Dolayısıyla bu artış oranı gündemdeki zamlarla açıklanamayacak bir noktadadır. Dolayısıyla bu gelirin nereden elde edileceğinin detaylı bir açıklamasını beklemekteyiz” dedi.
KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLMEYE DEVAM EDİLMELİ
Ağustos ayı meclis toplantısında Plan Bütçe komisyonuna gönderilen ek bütçe talebinin komisyonda daha detaylı görüşülmesi ve meclis üyelerine gelirlerin kaynağı konusunda net bilgiler verilmesi gerektiğini ifade eden Semih Dere “ komisyon raporu ile ilgili bazı eksikler ve anlaşılmayan kısımlar var. Bu yüzden Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmesine devam edilmesine uygun olacağı kanaatindeyim. Şu an ki raporda alamadığımız cevaplar var” dedi.
Mali Hizmetler müdürünün detaylı bilgi verebilmemiz için çalışmamız gerek demesi üzerine Semih Dere “bizde zaten bunun için ek bütçe talebinin komisyonda görüşülmesini ve meclis üyelerine daha detaylı bilgi verilmesini talep ediyoruz” dedi.
KESİN HESAP GÖRÜŞMELERİNDE CEVABI ALACAKSINIZ
Bütçe hesabında bazı bilgilerin gizlendiğini belirten Semih Dere “bu sene ne kadar vergi toplanması öngörülüyordu? 100 Milyon lira olan bütçede, ne kadarı toplandı ne kadarı toplanmadı? Yılbaşında hedeflenen7 buçuk milyon liralık vergi tutarını biz toplayamadık mı? Yılbaşında 7 buçuk milyon tahmin etmişsiniz ve 100 Milyon liralık bütçe yapılmış. Şu anda hala 7 buçuk milyon toplayacağınızı öngörüyorsunuz, bende diyorum ki bu öngörülen rakamdan hiç tahsilat yapılmadı mı? Biz alacağımızın ne kadarını topladık? ” diye sordu.
Semih Dere’nin sorularını “öngördüğümüz 7 buçuk milyon liralık vergi tahsilatını önümüzdeki 4 ayda tamamlamayı hedefliyoruz” diye yanıtlayan başkan Niyazi Vural “biz bu rakamı yılsonuna kadar tahsil edeceğimizi öngörüyoruz. Tahsil ederiz edemeyiz. Diğer konulara geçelim. Bunun açıklamasını cevabını kesin hesap görüşmelerinde alacaksınız” diyerek yanıtladı.
GELİR GİDER ARASINDA TUTARSIZLIK VAR
Gelir ve giderler arasında çok büyük tutarsızlıkların olduğuna dikkatleri çeken Semih Dere “akaryakıt alımları için destek hizmetlerine Ocak ayında 20 bin lira öngörüde bulunmuşsunuz. Buna ilave olarak gelen zamlardan sonra en tepe noktadan hesaplansa bile 31 bin 500 lira olması gerekirken siz bu öngörülen 20 bin liraya ilave olarak 490 bin lira ek bütçe istiyorsunuz. 31 bin lira nere 490 bin lira nere? Diyoruz ki destek hizmetleri departmanı ile ilgili ek bir proje var mı? Fen işleri ile ilgili 1 buçuk milyon liralık akaryakıt gideri ön görmüşsünüz şimdi buna ilave olarak 3 buçuk milyon lira daha istiyorsunuz. Biz 8 ay boyunca 1 milyon dört yüz lira harcamışız önümüzdeki 4 ayda 3 buçuk milyon liraya daha ihtiyacımız olacak diyorsunuz.” Şeklinde konuştu.
Semih Dere’nin her birim için yapılan bütçe artışlarına tek tek değinmesinin ardından ilgili gündem maddesinin oylamasına geçildi.
İstenilen 60 milyonluk ek bütçe Ak Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kabul, İYİ Parti ve CHP’li meclis üyelerinin çekimser oyları ile kabul edilirken, 2022 yılı için 100 milyon lira olarak hazırlanmış olan bütçeye Şubat ayında da 20 milyon liralık ek bütçe kararı alınmıştı.

Editör: Haber Merkezi