Meclis Kürsüsü’nün ilk konuğu Cumhuriyet Halk Partisi Çivril Belediye Meclis üyesi Adem Güllü, Genç Çivril Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Her hafta farklı meclis üyesi ile yapacağımız söyleşiler ‘Meclis Kürsüsü’nden okuyucularımızla buluşacak.

Meclis Kürsüsü’nün ilk konuğu Cumhuriyet Halk Partisi Çivril Belediye Meclis üyesi Adem Güllü, Genç Çivril Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Öncelikle Adem Güllü kimdir kendinizi bizlere kısaca tanıtır mısınız?

1956 Çivril doğumluyum. Belence Mahallesi’ne kayıtlıyım. İlkokulu Belence’de ortaokul ve liseyi Çivril’de okudum. Yüksek öğrenim sonrası öğretmenlik mesleğime Kocayaka Mahallesi ortaokulunda başladım. Daha sonraki süreçte Çivril İmam Hatip Lisesi ve Çivril Endüstri Meslek Lisesinde görev yaptım. Kısa süreliğine de olsa okul yöneticiliği ve yaklaşık iki yıl da ilçe Milli Eğitim şube müdürlüğü görevlerinde bulundum. Emekli olduktan sonra da yaşama dershaneci olarak bir süre devam ettim. Bu arada bir dönem de gene şuan ki meclis üyesi görevini (merhum Ahmet Ateş başkanken) CHP üyesi olarak gerçekleştirdim. Bir süre sonra yine aynı görev için seçildim ve hala yaşamımı bildiğiniz gibi bir emekli öğretmen ve meclis üyesi olarak sürdürüyorum.

ÖNERGELER VERİYORUZ

CHP Belediye meclis üyesi olarak bize mecliste nasıl bir çalışma yapıldığından biraz bahseder misiniz?

CHP belediye meclis grubu olarak biz üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Meclise gelen gündem üzerine çalışıyoruz ve düşüncelerimizi başkan ile paylaşıyoruz. Çivril’imizin yararına olan konularda kamu yararını da dikkate alarak hep olumlu katkı sunuyoruz. Kamu yararı görmediğimiz ve öncelikli bulmadığımız konularda da karşı duruşumuzu nedenleriyle belirtiyoruz. Bunları yaparken de Millet İttifakının İYİ partili üyeleri ile sık sık görüş alışverişi yapıyoruz. Mutabık kaldığımız konularda da birlikte hareket etmeye çalışıyoruz.

Gerek halkımızdan bizlere gelen şikayet ve sorunlar olsun gerekse kendi gözlemlediğimiz sorunlar olsun konuya ilişkin değerlendirmeler yapıyor ve önergeler vererek meclisin gündemine taşıyoruz. Bizim de meclis olarak yapmamız gereken şeyler bunlar.

Ayrıca mecliste oluşturulan komisyonların çalışmalarıyla da karşılaşılan sorunlar değerlendirilip çözüme kavuşturuluyor ve mutabık olunan konularda meclis oylamasından rahatlıkta geçiyor.

ADEM GÜLLÜ “ÇİVRİL HAYALLERİMİZİN UZAĞINDAYIZ”

Seçimlerden bu yana yaklaşık iki yıl geçti. Bu süreçte belediyenin yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerek meclis çalışmalarımız ve gerekse belediye çalışmalarından çıkarımım, belediye yönetiminin rutini geçemediğidir. Yani herhangi bir belediyenin yapması gerekenler yapılıyor. Seçim vaatlerindeki yapacakları şeyler ve stratejik planlarda anlatılan çağdaş Çivril hayallerimizin uzağındayız. Yönetime gelen başkan ve kadroları hükümetten, iktidardan olmanın da avantajıyla gelecek olan yardımlara güveniyorlardı fakat görüyor ve yasıyoruz ki bu da yeterince mümkün olmuyor.

Çünkü merkezi yönetim de büyük bir ekonomik açmazın içinde. O halde bu koşullarda halka verilen sözlerin yerine getirilmesi yönetenlerin yaratıcılığına bağlıdır. Gerek merkezi gerekse yerel yönetimlerde başarılı olmanın en önemli koşulu demokratik çabalar ve aklın özgürleştirilmesidir. Gerektiğinde görüş ve düşüncesine bakmadan çözüm önerileri kimden gelirse gelsin ona açık olmaktır.

Bu düşüncemi bir örnekle pekiştirmek gerekirse şunu söyleyebilirim; Belediye meclisimizin komisyonları ve belediye encümenlerini belirlediği oturumumuzda grubumuzun başkan vekili olarak oluşturacağımız encümene bizim de bir üye vermemizin uygun olacağını söyledim. Sayın Başkan karşı çıktı ve kabul edemeyeceklerini belirtti. Ben de dedim ki; “başkan siz belediye çalışmalarında saydamlık istiyorsanız muhalefetten de bir kişinin bulunmasını uygun bulmalıydınız. Encümende yapılacak çalışmalarda katkılarımızı alabilirdiniz.” Ama olmadı işte.

Saydamlıktan sadece söz ediliyor. Sizlerde iyi biliyorsunuz ki genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu konuyu içeren (ekonomide ve yönetiminde saydamlık) bir söz veriyor halkımıza. Ne diyor? “İktidarımızda mecliste bir kesin hesap komisyonu kuracağız ve bu komisyonun başkanlığına da muhalefetten bir milletvekili seçeceğiz.” İşte ben şeffaflığı bu anlayışta görüyorum. Yoksa yaptığımız her işten muhalefetin haberi olması bizim için iyi olmaz düşüncesi kimseye bir şey kazandırmadığı gibi tam tersi kaybettirir. Çünkü; şüphe altında kalmak, şaibeli duruma düşmek tehlikeli şeylerdir.

BASKICI VE SOPA GÖSTERİCİ

Belediye meclisi oturumlarında zaman zaman gerginlikler ve tartışmalar yaşıyorsunuz. Bu konuda ki görüş ve düşünceleriniz nelerdir?

Meclis toplantılarında elbette gerginlikler yaşanacaktır ve de tartışmalar olacaktır. Bu tartışmalar ve oluşan gerginlikler olmalı mıdır derseniz, elbette olmamalı. Bunların olma nedeni de kabullenememekten kaynaklanır. Hele hele belediye meclislerinde farklı partilerden gruplar olduğu için bu tür durumları yaşayacağız ve normal karşılayacağız. Tabi yaşananları kişiselleştirmeden ve hep arkadaş, dost kalarak. Sonuçta yaptığımız ve yapacaklarımız Çivril’imiz için oluyor ve olacak. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Baskıcı ve sopa gösterici özellikli konuşmalar hep tepki çekeceği ve olumsuz karşılanacağı için meclis yönetiminin de çok dikkatli olması, böyle bir ortamın yaratılmamasına özen göstermelidir.

BELENCE’NİN SORUNLARI VAR

Meclise hiç önerge verdiniz mi? Verdiyseniz konu neydi ve istekleriniz belediye yönetimince yerine getirildi mi?

Kendimi tanıtırken Belence Mahallemizden olduğumu söylemiştim. Çivril merkezde yaşıyorum ama mahalleme de sıklıkla gidip geliyorum. Belence’nin de çokça sorunları var. Sizler de bilirsiniz veya duymuşsunuzdur. Siyasiler bu tür küçük, uzak ve göz önünde olmayan yerleşimlere çok sıklıkla uğramazlar. Çoğunlukla seçimden seçime uğrarlar, vaatlerde bulunurlar ve dönerler.

Ben de mahalleme sık gittiğim için yol sorunu ve var olan yolun bakım sorunu, tuvalet sorunu ve temizlik sorunu, sosyal tesis sorunu, toplu etkinlikler için kullanılacak yer sorunu, arada bir gelen doktorun hasta muayenesini yapabileceği yer sorunu, köy çeşmesinin ve çevresinin düzeni sorunu vs. gibi sorunlar bana iletiliyor. Bu sorunlardan tuvalet ve temizliği öncelikli gördüğüm için önerge vermiştim. Caminin tuvaletinin fosseptik sorunu tam olmasa da çözülürken umuma açık tuvalet ve temizlik sorunu hala duruyor.

Birde daha önceki yönetimlerin oluşturduğu çocuklara yönelik küçük oyun alanı var. Bu nereye kurulu biliyor musunuz? Mahallenin dışında ve aşağı yukarı 300-500 metre uzakta bulunan ve yıkılmakta olan köy ilkokulunun duvarının dibine kurulu. Görenlerin ‘bunun burada ne işi var? Hangi aklıevveller bunu buraya kurdu?’ diyeceği bir yer. Bu sorunu dile getirdim ve bu durumunun benzerinin İğdir Mahalle’mizin Naldanlı yerleşkesinde de bulunduğunu belirterek yeni bir düzenleme getirilmesini birden çok dile getirdim. Çözüldü mü derseniz, vereceğim yanıt kocaman bir hayır.

ADEM GÜLLÜ “RUTİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”

Ama meclis konuşmalarında tanık oluyorsunuz. Yeterli çalışma göremiyoruz denildiğinde bu hiç bir şey yapmıyorsunuz anlamında değil tabi, rutini yapmaya çalışıyorsunuz ama gördüğümüz gibi o da yeterli değil. ‘Siz bizim yaptıklarımızı hayal bile edemezsiniz’ diyebilen bir başkan görüyoruz karşımızda. Lavanta bahçesini örnek gösteriyor bize. O bahçeye biz de evet yapılsın dedik. Ama benim öncelikli olmasını istediğim şey halkımızın şu an yaşamakta olduğu acil giderilmesi zorunlu olduğuna inandığımız sağlığını ve yaşamını yakından ilgilendiren konulardır.

Covid-19 dediğimiz ve bizi ilgilendirdiği gibi tüm dünyamızı da ilgilendiren salgın hastalığın yayılma kaynağının da çevre duyarsızlıkları, temizlik ve beslenmenin olumsuzluklarından çıktığı bir gerçektir. Şaşaalı binalar yapıp bunlarla övünmek yerine çevre, sağlık, eğitim, spor ve kültürel vs. alanlarda yaşamakta olduğumuz sorunların öncelikli olarak ele alınıp giderilmesi benim için olduğu gibi herkes içinde olmalıdır.

Son olarak halkımıza yönelik neler söylemek istersiniz?

Gerek halkımızdan gerekse mahalle yönetimlerimizden yaşamakta oldukları önemli sorunlarla ilgili olarak fırsat buldukça biz meclis üyelerini bilgilendirmelerini bekleriz. 2021 yılının herkes için özgürlüklerini doya doya yaşayacağı huzurlu bir yıl olmasını diler sevgi ve saygılarımı sunarım. Her şey gönlünüzce olsun.

MECLİS KÜRSÜSÜ: ADEM GÜLLÜ

Editör: Haber Merkezi