Mala zarar verme, başkasına ait bir malı tümüyle ya da kısmen bozmak, yakmak, tahrip etmek, kirletmek veya kullanılamaz hale getirmektir.

Mala zarar verme suçunun basit şekli şikâyete bağlı bir suç olup şikâyet hakkının 6 ay içerisinde kullanılması gerekmektedir.

Suçun nitelikli halleri ise daha ağır cezayı gerektirdiği gibi mağdurun şikâyetine de bağlı tutulmamıştır. Yani Savcılık, suçtan haberdar olur olmaz kendiliğinden soruşturma işlemlerine başlayabilmektedir.

TCK’ya göre mala zarar verme suçu;

  • Malı bozarak veya kullanılamaz hale getirmek suretiyle,
  • Yıkmak suretiyle mala zarar verme,
  • Tahrip etme suretiyle mala zarar verme,
  • Yok, etme suretiyle mala zarar verme,
  • Kirletmek suretiyle mala zarar verme

Şekillerinde işlenebilmektedir. İlaveten mala zarar verme suçu ile hırsızlık suçunun birlikte işlenilmesi de gündeme gelebilmektedir. Çalınan bir mala ayrıca mala zarar verme suçundaki zararların verilmesi halinde faile yalnızca daha ağır cezası olan hırsızlık suçundan ceza verilmektedir.

Mala zarar verme suçunun basit şekli 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Suçun nitelikli hallerinde ise fail, 1yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Suçun nitelikli halleri;

Kamu kurumlarına ait eşyalar hakkında, doğal afetlere karşı korumaya özgülenmiş eşya hakkında, dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında, sulamaya yarayan veya içme suyu tesisatı hakkında, Siyasi Partilerin veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının mülkiyetinde veya kullanımında olan eşya hakkında, Grev ve lokavt hallerinde işçilerin veya işverenlerin veya sendikaların mülkiyetinde veya kullanımında bulunan eşya hakkında, Kamu görevlisinden görevinden dolayı öç almak amacıyla işlenmesi durumunda suçun nitelikli hallerinden bahsedilmektedir. Ayrıca mala zarar verme suçunda failin yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak, toprak kaymasına, çığ, sel veya taşkına sebep olma yoluyla, radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak işlenmesi halinde suçun basit yahut nitelikli haline göre verilecek ceza 1 kat artırılacaktır.

Editör: Haber Merkezi