Birlik parasını aldığı suyu vermiyor, Çiftçi çözüm bekliyor.

Savran köyü sakinleri sulama birliğinin parasını almasına rağmen su vermediğini belirterek “üçüncü suyu vermezsek ürünümüz tarlada kuruyacak” dedi.

Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle Işıklı gölünde yaşanan kuraklık Çivril çiftçisine büyük zarar verdi. Her yıl sulama birliği ile anlaşmazlığa düşen çiftçiler bu yılda birliğe ödeme yapmalarına rağmen hakları olan suyun verilmediğini belirterek yetkililerden destek ve çözüm bekliyorlar

SULAMA PARASINI ALIRKEN SU YOK DEMİYORLAR

Çiftçiden sulama parasını peşin alındığını belirten köy sakinleri “ekim yaptıktan sonra birliğe gidip ektiğimiz ürünleri belirtip dekar veya dönüm üzerinden yapılan hesaba göre yıllık su paramızı ödüyoruz. O gün hiçbir konuda bizi uyaramayan ya da bilgi vermeyen Sulama Birliği hasat yaklaştığı zaman su yok diyor üçüncü suyu vermiyor. Madem para alırken üçüncü su parası almayın diyoruz onu da kabul etmiyorlar. Elma ve yoncası olanlara su verilecek ama mısır ekene su vermiyorlar. Mısır son suyunda sonra hasat edilecek. Eğer üçüncü su verilmezse mısır yanacak ve dekarda Bin lira zarar etsek bir tarlada 50 – 60 Bin lira zararımız olacak. Hasat önü bunu yapmaları doğru” değil diyerek tepki gösterdiler.

MALİYETLER BELİMİZİ BÜKÜYOR BİRDE SULAMA BİRLİĞİ ÇIKTI

Yıllardır tarlalarını hem kanallardan hem de yer altı kuyularından suladıklarını ancak son yıllarda sulama birliğinin her ikisine de engel olduğunu belirten köylü “kendi imkanlarımızla açtığımız su kuyularından bile para alıyorlar. Traktör bizim tarla bizim mazot bizim ama gelip fiş kesiyorlar. Zaten mazot gübre maliyeti çok ağır birde bunlar çıktı. Her yıl en çok giderimiz sulama birliği oldu. Tefeci gibi başımızdalar. Kendi akrabaları ya da tarlalarını istedikleri kadar suluyorlar ama gariban çiftçiye su vermiyorlar” dediler.

EVDEKİ İNEĞİNİ SATIP SU PARASI ÖDEYEN VAR

Sulama birliğinin çiftçini en büyük düşmanı olduğunu belirten çiftçiler “sulama sezonu geldi mi sulama birliği çörekleniyor. Su parasını peşin alıyorlar. Bazı arkadaşlar ürünü yanmasın diye buzağılı ineğini satıp sulama birliğine para ödüyor. Sonra birlik su yok diyor ne parayı veriyor ne de suyu. Önceden alınan paralar sulama yapılmazsa bir sonraki sezonun ödemesinden düşülüyordu artık onu da yapmıyorlar. Gittiğimiz zaman karşımızda muhatap da bulamıyoruz. Civarcılar geliyor kanalları kapatıyor yada açıyor. Neresi neye göre kapanıyor neye göre açılıyor bilen yok. Yan yana iki tarla aynı ürün biri sulanıyor biri sulanmıyor. Akıl sır erecek gibi değil. Birlikte başıboşluk ve keyfi bir yönetim var. Çiftçinin canını yakıyor ekmeği ile oynuyorlar” dediler.

Editör: Haber Merkezi