Yaşlı kadın adına kızı tarafından ticari iş yeri açılmış, 12 bin lira tutarındaki çek ödenmeyince kadına görünen hapishane!..

Ülkemizde birçok işi yapabilmenin ruhsatı ya da ehliyeti vardır. Gözleri görmeyen, sağlığı da yerinde olmayan yaşlı bir kadını mahkum etmek ceza hukukumuz adına utanç verici bir durumdur diyemiyorum, demiyorum ola ki suçtur, ben de suç işlemek istemiyorum. Bu yüzden utanç verici yerine üzücü bir durum, diyorum.

Mahkum olabilmenin de bir ehliyeti olmalı.

Yasalar yeniden düzenlenmeli.

Yaşlı ve sağlığından yoksun insanlar için cezaevleri yerine evlerinde mahkumiyet süreleri boyunca bir psikolog ve başka ne gerekiyorsa uzmanların nezaretinde geçirilmeli.

Amaç sağlıklı bir toplum mu, yoksa arızalı bir toplum mu?

Daha bir hafta bile olmadı, bir adam karısını öldürüyor, kızını da yaralıyor.

İyi de neden?

Adam sabah arabasına binmiş hanımı da arkadan “gel gel” diyerek kocasına yardımcı oluyor. Adam duvara arabayı vurunca bunun sorumlusu olarak karısını görüyor ve öldürüyor, araya giren 14 yaşındaki kızını da yaralıyor…

Anadolu’ya gelen yabancı seyyahların yazılarını okuyorum da, 18. yy da bir Fransız seyyah bavulunu kahvede unutur aradan birkaç ay geçer geri gelir, bavulu kahvede kendisini beklemektedir. Fransız seyyah şöyle yazar: “Türkler o kadar dürüst insanlar ki, onlar da hırsızlık diye bir şey yoktur…”

Maziye bak, bir de bugünkü yaşadığımız duruma!..