31 Mart Yerel seçimleri ile birlikte köy tüzel kişiliğinden mahalle statüsüne geçen köylere kötü haber.

31 Mart ile birlikte mahalleye dönen köylere tanınan ve seçimler öncesi 1 Aralık 2022’ye kadar uzatılan emlak vergisi muafiyeti başta olmak üzere Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarına ilişkin istisnalara son torba yasa içinde çıkan kanunla son verildi.

Büyükşehirle birlikte Denizli’de bulunan tüm köyler tüzel kişiliklerini yitirerek mahalleye dönüşmüştü. Yasa gereği köylerde uyum sağlanması amacıyla 5 yıl süreyle emlak vergisi muafiyeti başta olmak üzere Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları da muafiyet kapsamında tutuldu. Hatta 31 Mart 2019 yerel seçimleriyle mahalleye dönüşen köylerde bu muafiyet kalkmış olacaktı ancak, seçimlerden önce 1 Aralık 2022’ye kadar süre uzatılmıştı.

TBMM tatile girmeden önce çıkan son torba yasa ile süre uzatılmasına rağmen bu muafiyet hakkı son buldu. 14 büyükşehir belediyesinin kurulduğu 6360 sayılı kanunda yapılan değişiklikle mahalleye dönüşen yerlerde vergi dönemi de başlamış oldu. Bundan sonra eskinin köyü bu günün mahalleleri de emlak vergisi ödemeye başlayacak.

Editör: Haber Merkezi