Genelde de bir yemek ya lezzetli olacak ya da sağlıklı gibi bir görüş vardır. Aslında bu algıya rağmen, eğer bir yemek uygun pişirme yöntemi kullanılırsa hem lezzetli hem de sağlıklı olabilir. Peki nedir bu yöntemler?

Öncelikle evlerimizde en çok kullanılan yöntem; sebze ve eti tencerede yüksek ısıda yağ ilave ederek kavurma yöntemidir. Bu yöntem hem yağın yüksek ısıya maruz kalmasından dolayı kanserojen hale gelebilmesi hem de yiyeceklerin, özellikle protein ve vitaminlerde, önemli besin kayıplarına uğramalarından dolayı, önerdiğimiz bir yöntem değildir.

KAVURMA YÖNTEMİNİ NASIL SAĞLIKLI VE LEZZETLİ YAPABİLİRİZ?

Kavurma yönteminde eti yağsız kısımlarından tercih edip, ekstra yağ ilave etmeden sadece etin kendi yağıyla ağır ateşte pişirirsek, en sağlıklı kavurma yöntemiyle yemeğimizi pişirmiş oluruz. Eğer sadece sebze pişireceksek de minimum düzeyde zeytinyağı tercih edip, soğanlarımızı yağ ile değil de su ile kavurmak en sağlıklısı olacaktır.

HER BESİNİN SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİ FARKLIDIR!

Her besinin vitamin ve protein yoğunlu ve türü farklıdır. Bu yüzden en ideal ve sağlıklı yöntemi de farklıdır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Et için en iyi pişirme yöntemi bilinilenin aksine, haşlama veya ızgara değil, üzeri kapalı olarak kendi nemi ya da domates gibi sulu besinlerle ve düşük sıcaklıkta fırında pişirmedir.

Haftaya devamında görüşmek üzere şimdilik sağlıklı günler dilerim.