Ülkemizde nüfus artışına paralel olarak işsiz sayısı da artmaktadır. İstihdam oranındaki artış yeterli gelmemektedir. Özellikle gençlerdeki işsizlik oranı yükselmiş durumdadır. Halen çalışanlarımızın da üçte biri kaçak çalışan durumundadır. Katma değer yaratan ürünler üretmedikçe, yeni istihdam alanları yaratmadıkça, işsizliğin artan oranda devam edeceği kaçınılmazdır. Son dönemdeki dövizdeki artan değişim, dış borç maliyetini de artırmıştır.

Ülkemiz, geçmişten günümüze her zaman tehdit altında bulunmuştur. Uygulanan stratejik öngörülere dayanarak belirlenen dış politika ile huzur ve barış ortamı sağlanabilmiştir. Bir ülkede, milletin değerlerinin tahribata uğraması, toplumsal uzlaşıdan uzaklaşılması, yaşam seviyesindeki uçurumun artması, eğitimde bilimsellikten uzaklaşılması, sorunları daha karmaşık hale getirir.

Ülkemiz, terör örgütlerinin hedefi haline getirilirken, eş zamanlı olarak ta Emperyalist ülkeler tarafından kuşatılmaktadır. Halen bulunduğumuz süreçte her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu bağlamda; özellikle belirli mevkilerde bulunanların beyanlarının da birlik ve beraberliğe hizmet etmesi gerekmektedir.

Ülkemizde demokrasinin aksayan yönleri, yine demokrasi içinde ve demokratik yöntemlerle, uzlaşı ve tam mutabakat ile giderilmelidir. Enerjimizi ülke içerisinde ve dışında ki sorunlar yumağını çözmek için kullanmamız gerekir.

Toplumumuz artık huzur, güven ve refahı arzulamaktadır. Her türlü macera, gerilim, ötekileştirme ve yoksulluktan bıkmış durumdadır. Herkesi kucaklayan, bütünleştiren, umut veren tarafsız yöneticileri arzu etmektedir. Aldanan ve yanılan yöneticilerin uyguladıkları yönetim anlayışının faturasına katlanmak istememektedir.

Rejimin ve ülkenin genleriyle oynamadan, Cumhuriyet değerlerine, kuruluş felsefesine, akıl ve bilime, hukuk devletine ve hukuk güvenliğine, sınırları hukukla belirlenecek hak ve özgürlüklere geri dönmek durumundayız. Yurttaşlık paydasında birleşerek, kenetlenerek, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmalıyız.

İnsan sevgisiyle dolu, bilinçli, kültürlü, donanımlı bir gençlik yetiştirmek, planlamak, üretmek, hakça bölüşmek, tüm kurum ve kurallarıyla tekrar devlet olmak ve devlet aklıyla hareket etmek durumundayız. Bunu sağlamanın yolu; Cumhuriyet ilkelerine, milli değerlere dayalı, kucaklayıcı, bütünleştirici bir üslup ve uygulamadan geçmektedir.