Kriz sürecinde, önceden gerekli algılama yapılamamışsa yönetimin de krize girme durumuyla karşılaşması mümkündür. Krizlerin etkilerinden korunabilmek için etkili bir kriz yönetim sürecini yürütebilmek önem arz eder.
Kriz süreci; olağan dışı durumu yönetebilmek için hızlı kararlar alabilmeyi ve etkili ekip oluşturmayı gerektirir. Yöneticiler krizin etkilerini azaltıcı tedbirleri süratle alırlar, açıklarlar ve uygularlar. Vizyon, geleceği hayal etmek ve tasarlamaktır. Kriz süreçleri de vizyon gereği ön almayı gerektirir. Kaynakları etkili ve verimli bir şekilde koordinasyon içerisinde kullanmayı gerektirir.
Ülkemizde ki Coronavirüs belası, kriz yönetimini gerektiren bir süreç olmalı. İlçemiz Çivril’de proaktif olunmasını beklerdik. Önceden tedbirlerin belirlenip kriz yönetimiyle sürecin takip edilmesini beklerdik.
CHP Çivril İlçe Örgütü olarak, halkımız adına yetkililerden talepler ve önerilerde bulunduk;
1. Bilgi kirliliğinin önlenmesi için yetkililerin zaman zaman açıklama yapmasını, halkımızın bilgilenmesini istedik.
2. Kaymakamın başkanlığında, Belediye Başkanı, İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Sağlık Müdürü veya Hastane Baştabibi ile ilgili daire amirlerinden oluşan “Kriz Masası/ Kriz Yönetimi “ kurulmasını önerdik.
3. Pazar yeri, virüsün yayılma ihtimalinin en yüksek olduğu ortamı oluşturuyor. Komşu ilçelerden gelen pazarcılar bulunuyor. Özellikle Pazar yerinin kontrol altına alınmasını istedik.
4. Erzak dağıtımının gerçekten ihtiyacı olanlara ayrım yapılmadan yapılması gerekmektedir. Erzak dağıtımının koordinasyon içerisinde yapılması gerektiği talebinde bulunduk.
5. Komşu ilçelerden Çal, Baklan diğer taraftan Acıpayam’da virüsle ilgili tespitler olmuş ve karantina tedbirleri alınmaya başlamıştı. Duyarlı olunmasını istemiştik.
6. Diğer ülkelerdeki gelişmelere bakıldığında sonuçlar gerçekten ürkütücü ve korkunç. İlçemizde de telafisi mümkün olmayan sonuçların olmaması dileğinde bulunduk.
Esasen etkili tedbirler etkili kriz yönetim süreciyle yerine getirilebilir. Tarım kesiminin mevcut sorunları daha da artmakta. Berberler ve kuaförler ile günlük kazançlarıyla yaşamını sürdüren esnaflarımız, dükkânlarını ve kahvehanelerini kapatan küçük işletmelerin sorunları büyüyerek artmakta. Kriz yönetimi, bu ve buna benzer sorunlara çözüm önerilerini hazırlamak durumundadır.