Bu şartlar şunlardır: Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmak

18 yaşını doldurmak

Esnaflar odasına kaydolmak

Esnaf kredisinin şartları arasında yer alan maddelerdir. KOSGEB sıfır faizli esnaf kredisi almak isteyen yurttaşların iş yerlerine dair istenen belgeleri de bankaya sunması gerekir.

Esnaf kredisinin faizsiz olmasının nedeni KOSGEB tarafından verilen bir kredi olmasıdır. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek adına farklı başlıklarda krediler sunar. Bu kredilerin büyük bir oranı ise sıfır faizlidir. Bu krediler işletmecilerin ve girişimcilerin kalkınmasını destekleme amacı ile verilir.

Bu neden ile de esnaf kredisi de dahil olmak üzere KOSGEB tarafından verilen kredilerin faizi bulunmaz.

Esnaf kredisi KOSGEB tarafından verilen bir kredidir. Başkanlığın küçük ve orta ölçekli işletmeleri kalkındırma amacı ile verdiği bir kredidir. Küçük işletmecilerin, ülke ekonomisini canlandırması ve bu süreçte kendilerini de kalkındırmaları hedeflenir. Esnaf kredisi sıfır faizli bir kredidir ve şartları yerine getiren her esnaf, krediye başvuru yapabilir. Başvuru yapmadan önce KOSGEB veri tabanına kaydolmak gerekir.

Kayıt işlemini tamamlayan kişiler sıfır faizli KOSGEB kredisi için KOSGEB tarafından belirlenen bankalara başvuru yapabilir. Genellikle tek bankaya başvuru yapılması yeterli olur.

Esnaf kredisi kefil isteyen kredi türleri arasında yer alır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kredilerin birçoğu için kefil istenir. Sadece kefilin yetersiz kaldığı noktalarda esnaf kredisi için başvuru yapacak kişilerden ipotek de talep edilebilir.

KOSGEB esnaf kredisi başvuru belgeleri başvuru sahibine ve başvurulan iş yerine göre belirlenir. Çalışma alanına göre banka tarafından ek belge talep edilebilir. Ancak esnaf kredisi için başvuru yapacaklara yönelik belirlenen ortak belgeler de bulunur.

Bu belgeler şu şekildedir:

Başvuran kişiye ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve fotokopisi (yeni kimlik kartı ise sadece ön yüzü, eski kimlik belgesi ise arkalı önlü fotokopisi)

İkametgah belgesi,6 ay içinde çekilen vesikalık,İş yeri için sunulması gereken belgeler ise şunlardır: Vergi levhası,Esnaflar odası kayıt belgesi,Yıllık gelir belgesi,Sicil tasdiknamesi,İş yerine ait kira kontratı veya tapu