Kurban bayramından sonra artan kırmızı et ve tatlı tüketimi hangi hastaların dikkat etmesi gereken konulardan biridir ?

Kolesterol hastası bir bireyin günlük ve haftalık hayvansal kaynaklı besin tüketimi takibi diyetisyeni tarafından yapılmalıdır. Kolesterol hastası bireyin kontrollü tüketmesi gereken başlıca besinler; kırmızı ve beyaz et, kızartmalar, kuruyemişler, fazla miktarda yağ ile hazırlanmış yemekler, süt, yoğurt, kaymaktır.

Peki bir kolesterol hastası kurban bayramında nasıl beslenmelidir? Öncelikle diyetisyeni tarafından önerilen günlük kırmızı et tüketim miktarı üzerine çıkılmamalıdır. Tüketim sonrası kolesterol ölçümü yaparak birey kendi değerlerini takip etmelidir. Bu hastalar için tüketilecek olan etin pişirme şekli ızgara olmalıdır. Izgara yapılırken de kanserojen maddelerin oluşmaması için köz ve et arasında en az 15 cm bulunmalıdır. Izgara yanında az yağlı yoğurttan hazırlanmış ayran ve bol miktarda salata, salatanın yağsız olması tercih edilmelidir. Aynı zamanda beyaz ekmek tüketimi ve tatlı tüketimi de bu hastalar tarafından dikkatli olunması gereken bir diğer noktadır. Sütlü tatlıların da hayvansal kaynaklı bir ürün ile hazırlandığı ve kolesterolün artmasına sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.

Diyabet hastası, halk arasında şeker hastası olarak bilinen kimseler kurban bayramında nasıl beslenmelidir? Diyabet hastalarının gün içerisinde tükettiği besinlerin miktarları hastanın diyetisyeni yada doktoru tarafından takip edilmelidir. Öncelikle odağı, kurban bayram ziyaretlerindeki ikramlara çekmek isterim. İkramlardaki şerbetli tatlılar ve sütlü tatlılar bir diyabetli tarafından tüketilmemelidir. Tüketmesi konusunda da ısrarcı olunmamalıdır. Diyabet hastalarının günlük tüketecekleri besin miktarları belirli oranlarda olmalıdır ve kırmızı et tüketimi de o doğrultuda yapılmalıdır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna ve tatlılar konusunda temkinli olunmalıdır. Izgara kırmızı et yanında bol miktarda salata, 1 kase kadar yoğurt veya 2 su bardağı ayran tercih edilmelidir.

Her iki hasta grubu, gün içerisinde herhangi bir sağlık engeli yoksa en az 30 dk hızlı tempolu yürüyüş yapmalıdır. Yapılan yürüyüş kolesterol ve kan şekerinin hızlı yükselmemesi için yararlı olacaktır. Kurban bayramının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle bireylerde ter ile sıvı kaybı fazla olacağından günlük su içimi arttırılmalıdır. Gün içinde ortalama 3 litre su tüketimi uygundur.

Bayramlar mutlu olmamız, beraberliğin önemini anlamamız için güzel günlerdir; madem günüleri değildir. Bu sebeple bayram ardından ve bayram sırasında artan diyabet ve kolesterol sebepli hastane yatışlarını azaltmak adına bir diyetisyen tarafından kontrol edilmek faydalı olacaktır.

Dyt. Asuman KOCAKAPLAN