Çivril’in en önemli değerlerinden Koçak üzümü hasat edilmeye başladı.

Kendine has tadı ve aroması ile bölgede marka olan Koçak üzümünde hasat başladı. Kış aylarına dalında kalan üzüm, Pazar tezgâhlarının en çok tercih edilen meyvelerin başında geliyor. Üretim alanı günden güne azalan üzümün korunması için çalışma başlatılması bekleniyor.

Ege Bölgesinin meyve deposu Çivril’in Koçak mahallesine has ‘Koçak üzümünde’ hasat başladı. Diğer üzüm türlerine göre daha uzun süre dayanan ve Kasım ayı sonlarına kadar dalında kalan üzüm tadı ve aroması ile diğer üzümlerden ayrılıyor. Köyde bir çok ailenin ev ekonomisine büyük katlı sağlayan üzüm tezgâhlarda 15 liradan alıcı buluyor. Daha çok Uşak ve Afyonkarahisar bölgesinden gelenler tarafından alınan üzüm köyde yaklaşık 100 dekar alan üzerinde üretiliyor.

Üzümün Koçak mahallesinin en önemli değerlerinden olduğunu belirten muhtar Mutlu Koç “Koçak üzümü elli yıl önce insanların birbirine hediye diye götürdüğü üründü. Bugün ekim alanı azaldı. Yapan üreten artık yok denecek kadar az. Sulama ile köylü şeftali ve elma üretimine döndü ama kalan üzümler hala çok tercih edilir. Çevrede özellikle Koçak üzümünün olgunlaşması beklenir. Tezgaha çıkar çıkmaz satılır biter. Eylül ayının son haftası başlayan hasat Kasım sonuna kadar devam eder. Koçak üzümü çok dayanıklı olduğu için kış mevsimine kadar dalında kalır ve taze olur. Tadı ve aroması çok farklıdır” dedi.

TESCİLLİ ÜRÜN OLMALI

Koçak üzümünün coğrafi ürün olarak tescillenmesi istediklerini belirten muhtar Mutlu Koç “Koçak üzümü Çivril’de tescilli coğrafi ürün olması gereken korunması ve üretimi arttırılması gereken bir değer. Diğer üzümler gibi değil. Yüzyıllardır bölgede yetişen ve hiç gübre ilaç olmadan dayanabilen bir tür. Onun için Koçak üzümü korunmalı ve tescil edilmeli. Yetiştiren desteklenmeli” dedi.

ZİRAAT FAKÜLTESİNİ BEKLİYORUZ

Çivril’de yeni kurulan ve öğrenime başlayan Ziraat Fakültesinin Koçak üzümü ile ilgili çalışma başlatmasını isteyen muhtar Koç “Ziraat fakültesi yetkililerini ağırlamak üzümümüzü bağlarımızı göstermek istiyoruz. Çivril’in tarımsal değerleri yok olmadan incelenmeli ve korunmalı, bunu yapacak en önemli kurumların başında da Ziraat Fakülteleri ve yerel idareciler yer alıyor” diyerek yetkililere seslendi.

Editör: Haber Merkezi