TCK 123 uyarınca fail hakkında verilecek olan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesinde failin duyduğu pişmanlık, somut olayın nitelikleri ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurulacaktır. Aynı zamanda ortaya bir zarar çıkmışsa bu zararın giderilmesi de failden istenebilecektir. Öte yandan mahkumiyet kararında belirtilmiş olan hapis cezasının ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi de kanunen mümkündür.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Şikayete Tabi Midir?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu şikayete bağlı suçlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla şikayette bulunulmadığı takdirde re’sen soruşturma gerçekleştirilmeyecektir ya da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verecektir. Şikayetçi, şikayet hakkını ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunabilecektir. Söz konusu sürenin dolmasından sonra şikayet yoluna başvurulması mümkün değildir. Bu suçun dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır. Fail her halde bu sürenin dolmasından sonra şikayet hakkını kullanamayacaktır.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu, uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği suçlar arasında yer almaktadır. Gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında uzlaşmanın gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak bir kere uzlaşma yoluna başvurulmuşsa ve fail ile mağdur arasında uzlaşma gerçekleştirilememişse sonradan tekrar uzlaşma prosedürünün uygulama alanı bulması söz konusu olmayacaktır. Aynı zamanda uzlaşma gerçekleştirildiği takdirde sonradan şikayette bulunma imkanı ortadan kalkacaktır. Ancak uzlaşma gerçekleştirilemediği takdirde mağdurun isteği üzerine soruşturma ve kovuşturma aşamalarına devam edilebilecektir.
TCK 123’ten Apartman Huzurunu Bozan Ev Sahibini Şikayet Etmek Mümkün mü?
TCK 123 “sırf huzur ve sükununu bozmak maksadıyla” ifadesi ile suçun oluşması için bu amaç doğrultusunda gürültü yapılmasını gerekli kılmıştır. Apartman huzurunu bozan ev sahibinin TCK 123 suçundan şikayet etmek için ev sahibinin gürültü veya rahatsızlık verici bir diğer davranışını komşuların huzur ve sükununu bozmak amacıyla gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu halde ev sahibini savcılığa şikayet etmek mümkün olacaktır.
Apartman huzurunu bozan ev sahibinin yükümlülüğü esasen Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındadır. Kanunun 18.maddesinde kat maliklerinin, kiracı ve oturma hakkı sahiplerinin doğruluk kaidelerine uyması, birbirini rahatsız etmesi ve birbirinin haklarını çiğnememeleri ile yönetim planı hükümlerine uymaları yükümlülük olarak kabul edilmiştir. Bu yükümlülüğe uymamak KMK m.25 uyarınca yaptırımla karşılaşabilecektir. Buna göre bir kat maliki kanunda belirtilmiş olan kendisine düşen borçlarını yerine getirmezse diğer kat malikleri yükümlülüğünü yerine getirmeyen malikin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyetinin kendilerine geçirilmesi için dava açabilecektir. Ev sahibinin mülkiyetinin elinden alınması sonucu doğurabilecek bir davranış olan apartman huzurunu bozmak bilerek ve isteyerek bu amaç doğrultusunda gerçekleştiriliyorsa aynı zamanda TCK 123 sorumluluğu da doğacaktır.