Kişinin kilo alamamasının çeşitli sebepleri vardır. Öncelikle bu sebepler araştırılıp uygun tedavi yöntemi ile sorun ortadan kaldırılmalı ve diyeti uygulanmalıdır. Kişi metabolik rahatsızlıklar, psikolojik rahatsızlıklar, sindirim sistemi bozukluğundan kaynaklanan rahatsızlıklar ya da fiziksel aktivitesine bağlı enerji yetersizliği gibi çeşitli sebeplerden dolayı kilo alamaz.
Kişinin sağlıklı kilo alması gerekir. Dışarıdan alınan balık yağı hapları, protein tozları, vitamin hapları size kilo aldırmaz. Kullandığınız dönemlerde kilo alabilirsiniz ancak bırakıldığı anda alınan kilolar geri verilecektir. Bunun için sağlıklı beslenme yöntemi ile yaşam tarzında yapılan değişiklikler kalıcı bir kütle kazanımına yardımcı olacaktır.
Sizin de kilo alamama probleminiz varsa işte birkaç ipucu:
*Mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda haşlanmış yumurta yerine kaşarlı omlet yemek size ekstra enerji sağlayacaktır. Yine çay yerine tercih edeceğiniz süt veya taze sıkılmış portakal suyu sizin için hem enerji kaynağı olacaktır hem de vücut için gerekli mikro besin gruplarının alınımına yardımcı olacaktır.
*Ara öğünlerde abur cuburlar yerine özellikle fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm gibi besin ve enerji içeriği yüksek yiyeceklere yer verilmeli.
*Hacimce küçük, enerji içeriği yüksek besinler tercih edilmeli. Mesela kıymalı makarna, ton balıklı salatalar, sütlü-yumurtalı tatlılar yapılabilir.
*Ana yemek esnasında alınan sıvıya dikkat edilmeli. Yemekle alınan sıvılar mideyi dolduracağından kaçınılmalı. Su tüketimi de yemeklerden 45 dakika önce veya sonraya bırakılmalıdır.
*Yemeklerde kullanılan baharatlar ve güzel kokular iştahın açılmasına yardımcı olabilir.
*Kişi yediği halde kilo alamıyorsa bu durumda normal yediği ana ve ara öğünlere ek besin takviyesi yapılmalı. Kişi acıkmamış olsa bile yemesi gerektiğine psikolojik olarak alışmalıdır.
*Sıvı besin tüketimi katı besin tüketiminden çok daha kolaydır. Örneğin bir günde bir kg portakalı tüketmekte zorlanırız ancak 1 litre portakal suyunu çok daha rahat tüketebiliriz. Ara öğünlerde meyve sularına, süt ve ayrana yer vermek çok daha yararlı olacaktır.
*Ve lütfen düzenli spor yapınız.
Sağlıklı günler dilerim.