​Kıdem tazminatı ile ilgili hem işverenlerin hem de çalışanların kafasını karıştıran bir diğer husus ise kıdem tazminatının ne zaman ödeneceği ve ne zaman zamanaşımına uğrayacağı ile ilgili. Bu yazımızda kıdem tazminatının ödenmesi gereken zaman ve zamanaşımını açıklamayacağız.

Kıdem Tazminatı Ne Zaman Ödenmeli?
Bir işçi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkartılması halinde hemen ödeme yapılması gerekiyor. Yani kıdem tazminatına hak kazandığı (iş sözleşmesinin sona erdiği) tarihte kıdem tazminatının ödenmesi gerekiyor.
Ancak birçok işyeri muhasebe kayıtlarında kıdem tazminatı karşılığı hesabı açmadığı ve bünyesinde bu yönde bir fon oluşturmadığı için işten çıkarmalarda hazırlıksız yakalanıyor ve süresinde kıdem tazminatını ödeyemiyor. Bu da işçinin mağduriyetine neden oluyor.

Taksitle Ödenebilir mi?
Kıdem tazminatının ödenmesi ile ilgili önemli bir husus da hak edildiği anda, nakden ve defaten ödenmesidir. Yani nakit para olarak ve bir defada ödenmesi gerekiyor.
Ancak, işveren taksitle ödeme isteğini işçiye iletir veya işçi de bunun kabul ederse taksitle ödenmesi de mümkün. Taksitle ödeme süresince işçinin faiz talep etme hakkı da var ama bunun için ihtirazi kaydın konulması gerekir. Eğer işçi böyle bir ibare koymazsa taksitle yapılan ödemelerde faiz talebinde de bulunamaz.

Süresinde Ödenmezse Ne Olur?
Kıdem tazminatı hesabı ile ilgili diğer bir husus ise süresinde ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme faizi. Nitekim, kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davaların sonunda hakim, gecikme için, ödenmeyen süreye göre, mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder.
Söz konusu faiz fesih tarihinden itibaren dikkate alınır ve hesaplanır. Yargıtay’a göre, faizin hesabında faiz miktarlarının yıllık dönemler itibariyle göz önünde tutulması gerekir.

Zamanaşımı Süresi Ne Kadar?
Kıdem tazminatı uygulamasında zamanaşımı süresi ile ilgili 2017 yılında önemli bir düzenleme yapılmıştı. Kıdem tazminatı talep etme zamanaşımı 10 yıllık bir süreye tabi iken 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile bu süre 5 yıla indirilmişti. Ancak söz konusu 5 yıllık zamanaşımı süresi maddenin yürürlüğe girdiği 25/10/2017 tarihinden sonra sona eren iş sözleşmelerinden kaynaklanan tazminatlar hakkında uygulanıyor.

Söz konusu tarihten önce işlemeye başlamış bulunan zamanaşımı süreleri, değişiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam ediyor. Dolayısıyla 25/10/2017’den önce sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zamanaşımı süresi geçerli. Ancak burada ince bir ayrıntı bulunuyor. 25/10/2017’den önce sona eren iş sözleşmeleri için zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmı, 5 yıllık süreden uzun ise, 25/10/2022 tarihinde zamanaşımı süresi dolmuş sayılıyor. Dolayısıyla çalışanların yapacakları başvurularda bu hususa dikkat etmeleri gerekiyor.