Padişah vezire sormuş: Eğitim mi önemli karakter mi?

Vezir düşünmeden cevap vermiş: Karakter padişahım.

Padişah memleketin her yerine tellallar çağırtmış. Duyduk duymadık demeyin en iyi hayvan eğiticisine yüz kese altın. En iyi hayvan eğiticisi padişahın huzuruna çıkarılmış. Padişah hayvan eğiticisine sormuş:

Bir kediye tepsiyle servis yapmayı ne kadar zamanda öğretebilirsin? Altı ayda öğretirim padişahım. Altı ay dolmuş, huzura alınmış.

Padişah: Öğrettin mi? Öğrettim padişahım. Saray erkânı toplanmış, kedi elinde tepsi servis yapmaya başlamış, tam vezirin önüne gelmiş; padişah yine vezire sormuş:

Vezir! Demiş. Eğitim mi önemlidir karakter mi?

Vezir padişahın sorusuna cevap vermeden önce cebinde hazır tuttuğu fareyi yere bırakmış, kedi tepsiyi attığı gibi farenin peşinde koşmaya başlamış. Tabi altı aylık eğitimde boşa gitmiş.

Vezir cevap vermiş; Karakter padişahım.

Önüne bir fare düştüğünde, eline bir fırsat geçtiğinde, çıkarı için vatanını zora atmaktan tereddüt etmeyecek eğitimli kedilerden, Tanrım bizi korusun.

Karakter; bir nesnenin, bir bireyin ya da topluluğun kendine özgü olan, onu başkalarından ayıran temel belirti, onun davranışlarını belirleyen ana özelliktir.

Bir insanın karakteri onun kaderidir. İnsanlar yeteneklerinizi ve yapabildiklerinizi çabuk unuturlar, ama karakterinizi asla unutmazlar.

Kenya’yı temsil eden atlet AbelMutai, İspanyol atlet IvanFernandez’in hemen önündeydi ve bitiş çizgisine ulaşmasına sadece birkaç metre kalmıştı.

Gel gelelim Mutai yarışı tamamladığını düşündü ve koşmayı bıraktı.

Fernandez ise Mutai’nin hata yaptığını ve çizgiyi geçtiğini düşündüğünü fark etti. Normalde devam etse Mutai’yi kolaylıkla geçebilir ve yarışı birinci olarak bitirebilirdi.

Ancak o koşmaya devam etmesi için Mutai’ye bağırmaya başladı. Tabii Mutai İspanyolca bilmiyordu. Fernandez bununla da yetinmedi ve Kenyalı sporcuyu sırtından iterek yarışı birinci bitirmesini sağladı. Yarıştan sonra bir gazeteci Fernandez’e bunu neden yaptığını sordu.

Onu kolaylıkla geçebilir ve yarışı kazanabilirdin. Onun kazanmasına neden izin verdin?

Fernandez’in yanıtı ise bambaşkaydı.

Kazanmasına izin vermedim, o zaten kazanmıştı. Eğer bunu fırsat bilseydim zaferimin değeri ne olacaktı? Kazandığım madalyanın onuru ne olurdu?

Ailem ve diğerleri bunun hakkında ne düşünürdü?

Esen kalın…