Meksika’da çölde yetişen bir tür kaktüsün yapraklarında ipeksi bir iplik var ve ipekten daha pahalı bir kumaşın yapımında kullanılır.Bir gün bir işadamı bu kaktüslere yatırım yapmaya karar verir. Büyük bir fabrika yapar. Kaktüsleri orada daha çok daha bol yapraklı yapmak için her türlü fedakârlığı yaparlar, kaktüsleri bol vitaminler ve zenginleştirilmiş gıdalar gübrelerle beşlerle. Çabaları sonuç verir, daha iri ve yaprakları daha büyük ağaçlar elde ederler.

Sıra yaprakların içindeki iplikleri toplamaya gelir. İlginç bir olayla karşılaşırlar; hemen hemen tüm kaktüslerde bu iplikler kaybolmuş! Yapraklar daha iri olmuş ama içlerindeki iplikler kaybolmuş.Buna bir türlü anlam veremezler ve işadamı büyük bir zararla fabrikayı kapatmak zorunda kalır, ama olayı sebebini öğrenmek ister ve bu merak sorunun peşini bıraktırmaz. Sonuçta Amerikalı bir bitki biyoloğu ile anlaşır.

Bitki biyoloğu çöle gider, bu tür kaktüslerden birinin yanında çadır kurar ve iki ay kaktüsü gözlemler, inceler ve sonuçta bir rapor yazar: Bu ipliklerin ortaya çıkma sebebi çölün çetin ve zor koşullarıdır. Siz bu kaktüsü rahat bir ortama yerleştirmekle bu yeteneğinden etmişsinizdir. Çocuk yetiştirirken, eğer ona kötülük yapmak istiyorsanız her istediğini verin. Eğer iyilik yapmak istiyorsanız, bırakın sorunlarını kendisi çözsün. (AnooshirvanMiandji)

Çocuklar daha hızlı öğrenir. Anne babalar, çocukların birbirlerine karşı çok acımasız olduğundan şikâyetçi! Ancak bilinmesi gerekir ki, bu eğitim ile giderilebilecek bir şeydir. Hâlbuki o acımasızlık insanın doğasında var. Biz eğitim ile onu terbiye ederiz. Üstelik ne kadar terbiye edersek o kadar insan haline dönüşürüz.

İnsan yaştan yaşa değişir. Çocukken kendine fren koymaz ama büyüdükçe kendini denetlemeye, frenlemeye, aklına her geleni söylememeye başlar. Bir insan çocukken “Nasıl ifade edersem karşımdaki yara almaz?” diye sormaz. Örneğin, saçları olmayan birini gördüğünde “Aaa kele bak!” der. Bu çocuğun doğasındaki dürüstlükten de kaynaklı. Çünkü büyüklerdeki sahtecilik çocuklarda yoktur. Büyükler saklar, ama çocuklar düşündüğünü söyler.Ailenin, yaşam biçimi içinde, farklılıkları çocuğa aşılaması şarttır. Biri yaşlıdır diğeri genç, biri sağcıdır biri solcu, biri dindardır diğeri değildir. Anne ve baba herkesin her türlü özelliğini olağan karşılamayı öğrenirse çocuk da yapar. Çocukta şikâyet ettiğimiz her şey bizim suçumuzdur,çocukların değil. Çocuklarımız evimizin aynasıdır. Unutulmaması gereken budur.

Kız ,Erkek ayırmadan çocuklarımıza;Saygı, Dürüstlük, Kitap okumayı, Alay etmemeyi, Küfür etmemeyi, Teşekkür etmeyi, Hayvan ve doğa sevgisini, Erdemli bir insan olmayı, Zamanı boşa harcamamayı, Başkalarının kusurlarıyla dalga geçmemeyi hatta çekiç tutmayı, çivi çakmayı,tornavida tutmayı,basit tamiratların yapımı,basitçe yapılabilecek yemekleri yapmayı vd. öğretelim ki yarın tek başına kaldığında zorluk çekmesin,toplumda iyi bir birey olarak yerlerini alsınlar.

Esen kalın…

Vizesiz Pakistan Denizli Sebze Hali Vizesiz Pakistan Denizli Sebze Hali
Editör: Haber Merkezi