Allah’a inanıyorsan “Öte Taraf” dedikleri yerde Allah’ına kavuşacaksın, yok inanmıyorsan belki hiç beklemediğin bir sürprizle karşılaşacaksın. Allah yarattığı her kuluna akıl fikir vermiş, benim kimseye herhangi bir şey verebilecek kapasitem yok.

Yaşadıklarım ve gördüklerimden sonra bu dünya da duyduklarımın çok azına, gördüklerimin yarısına, yaşadıklarımın da çoğuna inanırım. Ha bir de tecrübeye çok fazla inanırım.

Adama sormuşlar, “Alemi nasıl bilirsin?” Demiş ki: “Kendim gibi bilirim.” Belki de bu yüzden hacı hacıyı Mekke de, hoca hocayı tekke de, sarhoş sarhoşu meyhane de eli ile koymuş gibi çok çabuk buluyor ya…

Allah’ın lütfedip bahşettiği bir ömrü hırsızlıkla geçirmiş bir adam, başka insanları düzgün ve dürüst görebilir mi? Yaşamı kahpelik yapmakla ve düşünmekle geçmiş biri başkalarını iffetli görebilir mi? Atalarımız bizim: “Kahpe içerideyse kilit tutmaz” dememiş mi?

Kahpe denince akla hemen farklı cinsiyet gelmemelidir. Kahpe ruhlu olanlar da dahil edilmeli ve hatta en baş sıraya altın harflerle yazılmalı, diye düşünenlerdenim. Bizim bir komşumuz var Durali ağabey, dedi ki: “Erkeğin kahpesi ile uğraşmak daha zor…”

Kahpelik de cinsiyet ayrımı yoktur diye düşündüğüm gibi, çizilen sınır da yokmuş. Yaşadıkça görüyor, gördükçe de anlıyor insan. “Kahpe felek kaderimi böyle yazmış” diyenler de var. Zamanla yaşadıkça görüyor ki insan, o kaderi biz kendimiz yazmışız. Allah’ın verdiği aklın da fikrin de kıymetini bilememişiz. Belki de ki, en önemlisi içimizdeki kahpe ruhlu kahpeyi dışarıda aramaktan görememişiz…

Bir başka adama sormuşlar, “Üstadım tecrübe nedir?” O da demiş ki: “Hayatta yediğim kazıkların bütünüdür.” Başkalarının yedikleri kazıkları da toplasak, tecrübe üstü tecrübe yapsak… Daha bir başka, daha güzel olmaz mıydı hayat.

Askerine polisine kurşun sıkan, ormanını yakan, yediği sofraya pisleyen, bu memleketin ekmeğini yeyip suyunu içip ihanet eden ve başkalarının haklarını gasp edenler hem hain hem de kahpedir.

Bizim ataların sözleri doğru ve ders alıcıdır. Almasına bilene tabi ki. Ne demiş atalarımız, “Kahpe içeride ise kilit tutmaz…”