17 Ağustos 1999 depremi İzmit Körfezi’ni allak bullak ederken, deprem merkezine çok yakın olmasına rağmen depremden “burnu bile kanamadan”çıkan mahalleydi Tavşancıl.

1999 depreminden her anlamda daha kötü bir deprem olan 6 Şubat 2023 Maraş ve çevre iller depreminde tek bir binasının bile yıkılmadığı 42 bin nüfuslu Hatay’ın kuzeyindeki Erzin Belediyesi ise Tavşancıl’dan daha şanslı.

‘Bir sen mi kaldın doğru insan, kurallara uyacak, uymayanları uyaracak’ diyenlere inat, mesleği avukat olan bir belediye başkanı tarafından yönetilmek ne güzel oldu böyle.

Bir konuştu bugün, ekran karşısında nefessiz dinledik. Her dediği çok önemliydi, zira o aslında tüm belediyelerin zaten yapması gerekeni yapıyordu.

Deprem yönetmeliğine harfi harfine uymaya çalışıyor, kimseye kaçak yapı izni vermiyor, imar affını kesinlikle reddediyordu.

Günlük hayatın devam ettiği Erzin’de ‘şimdi konuşup da reklamını yapma’ diyenlere inat bence büyük bir ödülle onurlandırılmalı. Ondan önceki yöneticiler, ona bağlı dürüst çalışan müteahhitler de aynı şekilde, sağ olsunlar aradığımız yanıtlar bu.

Ökkeş Elmasoğlu’nun bu denli bilinçli olması sayesinde onca insanın canı güvendeydi, sağ olsun.

99 depreminde Tavşancıl beldesi belediye başkanı rahmetli Salih Gün, geçen sene Ocak ayında hayatını kaybetmiş ama, her ikisini buluşturup konuşturmak gerekirdi saatlerce.

Türkiye’nin bütün belediyelerini, yerel yönetimlerini de alıp karşılarına…

Sağlam malzeme, denetim, az katlı bir yapılaşma, imar affına asla, kaçak yapanlara, ranta elveda.

Üstelik, siyaset üstü bir zihniyetle bu konuyu artık çözmek gerek dedi sayın Elmasoğlu. Akıl, bilim, hukuk, vicdan ve insan yaşamına saygı; her şey içindeydi.

Benzer şekilde işini iyi yapan genç bir müteahhit’i de tanıma şansımız oldu ekranlardan. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde de alt katında zücaciye dükkanı bulunan ve “tabak dahi kırılmayan”, hiç hasar almayan binanın müteahhidi Akın Öncül, bu konunun ekip işi olduğunu, bir binada en önemli şeyin kaba yapı olduğunu iletti. Mimarıyla müteahhitiyle kullandıkları malzemeleri kalem kalem denetlemeden işe başlanmadıklarını anlattı. Ben sadece işimi yaptım dedi.

Böylesi büyük depremden en az hasarla çıkmak için onları ve onların anlattıklarını kutup yıldızı gibi görmek gerekiyor.

Şehirlerimizin ruhuyla birlikte 17 Şubat sabahında resmi verilere göre, 38binden fazla insanımızı yitirdik, 100binden fazla canımızı iyileştirme gayretindeyiz.

85 milyon olduk tek yürek depremzede.

Uzaktakiler de sanki orada gibi hissettiler oradaki hezimeti, eziyeti…

Bir yandan depremde yıkılan binaların enkazından 260, 261. saatlerde bile gelen mucize kurtuluşlara sevinirken; vakti zamanında, deprem olmadan işini doğru yapanlar, bu acı zamanlarda az da olsa içimize su serpti.

Onlara ve onlar gibi işini iyi yapmış herkese teşekkürlerimle.