İlk kez Kevin Ashton tarafından kullanılan ve şirkete hazırlanan sunum içerisinde yer alan bu kavram, genel olarak ağ aracılığı ile iletişim kuran ve bağlanma sayesinde bilgi paylaşımı gerçekleştiren cihazları ifade etmek için kullanılır. IoT Uzmanı ise söz konusu cihazlar ile ilgilenen ve bu cihazlar üzerinde geliştirmeler yapan kişi olarak görülür.

IoT Geliştiricisi Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

IoT uzmanı olmak için dikkat edilmesi gereken birçok adımın var olduğu bilinir. Bu adımların başında ise şüphesiz sensör kavramını anlamak gerekir. Diğer birçok alanın aksine IoT kavramı ile sensör kavramı derin bir ilişki içerisinde bulunur. Çünkü sensör kavramının temelinde de kablosuz iletişim anlayışı bulunur.

IoT geliştiricisi olmak için bilgisayar bilimleri üzerinde bilgi sahibi olmak gerekir. Özellikle bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin, üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerinden tercih edildiği bilinmektedir. Bu durumun temelinde de söz konusu meslek dalının doğrudan bilgisayar ile etkileşim içerisinde bulunması yatar.

Bilgisayar bilimi üzerine eğitim almamış olan ya da mühendislik derecesi bulunmayan kişilerin de IoT geliştiricisi olma imkanı mevcuttur. Ancak bu hususta karşı karşıya olunan bir zorluk vardır. O da bilgi ve donanımın kanıtlanmasının zor olmasıdır. Bu zorluğu üstesinden gelmenin yolu ise Raspberry Pi üzerinden proje tamamlamaktır. Söz konusu proje tamamlama durumunu gerçekleştiren kişiler, mevcut bilgi, yetenek ve becerilerini işverenlere tam anlamı ile kanıtlayacaktır. Raspberry Pi ise kredi kartı boyutunda olduğu bilinen bir bilgisayardır.

IoT uzmanı olmak için Java Script ve Python öğrenmek oldukça önemlidir. Özellikle Java Script’in etkinlik odaklı bir dil olması bu hususta önem arz etmektedir. Çünkü söz konusu girişimin bu yönü, diğer aygıtlardan gelen yeni verilere yanıt vermek konusunda ideal çözümler sunmaktadır.

IoT Hangi Alanlarda Kullanılır?

IoT bağlantısı ile ilgili verilebilecek yaygın örnekler şunlardır;

Özellikle kurumsal firmalarda kullanılan akıllı kilitler, bu durumun en temel örnekleridir. Pazar günü evinde kahvesini yudumlarken firmanın kapılarının satıcıya açılmasını mümkün kılan akıllı kilit girişiminin temelinde IoT teknolojileri yatmaktadır.

Yine uzaktan kontrol edilmesi mümkün olan ışıkların bu duruma örnek verilmesi mümkündür. Bu açıdan var olan enerji tasarrufu avantajı ise özellikle değinilmesi gereken bir noktadır.

Siri ve Alexa gibi girişimler son derece popüler hale gelmişlerdir. Bu girişimler ile birlikte mümkün kılınan sesli not alma, e-posta gönderme ve hatırlatma ayarlama gibi işlevlerin temelinde de yine IoT uzmanı ve girişimleri yatmaktadır.

İnternet üzerinde var olan otomatik bir şekilde içerik akışı sağlanmasını mümkün kılan CCTV kameralar, bu duruma verilebilecek popüler örneklerdendir.

Yazıcıların içerisinde var olan sensörler, mürekkep seviyesinin normalin altına düştüğünü tespit ettikleri an otomatik olarak mürekkep siparişi vermektedir. Bu durumun algılanmasını ve otomatik bir şekilde giderilmesini sağlayan da yine söz konusu teknolojik girişimlerdir.

IoT Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Bir önceki başlıkta verilmiş olunan bilgilerden de anlaşılabileceği üzere IoT uzmanı iş alanları oldukça geniş kapsamlıdır. En ufak bir teknolojik gelişmeden büyük çaplı gelişmelere kadar çeşitli alanlarda söz konusu teknolojinin ürünlerine ulaşmak mümkündür. Bu durumun en doğal sonucu ise IoT geliştiricisi maaşlarının net bir karşılığının bulunmuyor olmasıdır. Ancak maaş tutarlarının çeşitli durumlara bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.