Çünkü genellikle sadece azınlık, yan etkileri gösterecektir. Ve genellikle o kadar da kötü değiller – belki bir kızarıklık ya da ishal.

Bununla birlikte, bazı ilaçlar, insanları şiddet ve intihara götüren bazı garip ve genellikle kötü yan etkilere sahiptir.

İşte Yan Etkileri Olan 8 Reçeteli İlaç

8. Propanolol Kullanıcıları Irkçılığı Azaltıyor

Propanolol kalp hastalığı, yüksek tansiyon, anksiyete ve migrenin fiziksel etkilerini tedavi etmek için kullanılır. Ancak 2012 yılında Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bunun ırkçılığı da azaltabileceğini buldu.

Araştırmacılar bu keşfi yaptıktan sonra yapılan bir araştırma sonucunda ilacın kullanıcıları daha az ırkçı yaptığını ortaya çıkardı. Deney, iki eşit gruba bölünmüş 36 beyaz insanı içeriyordu. Bir grup propanolol dozları alırken, diğerleri plasebo aldı. Daha sonra her iki gruba da ırkçılığın tespitinde kullanılan bir test yapıldı.

Sonuçlar propanolol alan grubun plasebo alan gruba göre daha az ırkçı olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, bunun propanololün beynin korku gibi duygusal tepkileri kontrol eden alanları olan amigdala üzerinde çalıştığı için olduğuna inanıyor.

7. Lariam İlaç Kullanıcıları Katil ve İntihar Eğilimli Yapıyor

Lariam, sıtmayı tedavi etmek için kullanılır. Ancak kullanıcıları öldürmeye teşvik ve intihar etmek gibi korkunç yan etkileri vardır.

2009 yılında ABD ordusu, birkaç cinayet ve intiharla bağlantısı yapıldıktan sonra ilacı özel kuvvetlere vermeyi bıraktı. Bir olayda, ABD’li bir asker ilacı aldıktan sonra Afganistan’da 16 kişiyi öldürdü. Bugün, ABD askeri subaylarına hizmet etmek üzere Lariam’ı kullanmak ağır bir suç olarak kabul edilmektedir.

Bazı İrlandalı askerler de hafıza kaybı, kaygı, depresyon, uykusuzluk, huzursuzluk ve kalıcı beyin hasarı gibi bir dizi belirtiye neden olan Lariam’a parmak bastı. Korkunç yan etkiler birkaç militanın Lariam’ı yasaklamasına neden oldu. Alman ordusu gibi diğerleri ise, yalnızca diğer ilaçlar işe yaramadığı takdirde uygulanır.

2013 yılında FDA Roche ilaca kara kutu uyarısı koydu. Bir kara kutu, FDA’nın bir üreticinin ürününe ekleyebileceği en şiddetli uyarıdır.

Uyarı, “Nörolojik yan etkiler, ilaç kullanımı sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve kalıcı olabileceğinden etkileri aylarca veya yıllar sürebilir.”

6. Aripiprazole, Kullanıcıları Kumar Oynatır

Aripiprazol, (Abilify, Aristada, vb.) aşırı alışveriş, kumar, yemek yeme gibi garip yan etkilere yol açtığı ortaya çıktı. Aripiprazol, otizm belirtileri, şizofreni, bipolar bozukluk ve Tourrette sendromu tedavisinde kullanılır.

Çoğu kullanıcı kumar oynama dürtüsünden şikayetçi. Garip bir şekilde, kumarbaz olmayanlar bile ilacı aldıktan sonra kumar oynamaya başladı. Eski bir kullanıcı çok ciddi bir şekilde kumar oynadığını ve ailesinin onu evinden attığını söyledi.

Araştırmacılar bunun gerçekleştiğine inanıyorlar çünkü aripiprazol beynin dopamin reseptörlerini etkiliyor. Dopamin zevk sırasında beyinden salınır. Kullanıcılar ilacı almayı bıraktıklarında garip yan etkiler durdu.

5. Ambien uyku ilacı, uykudan kalkmalarını, yemek yapmalarını ve yemekleri yemelerini sağlıyor

Ambien uykusuzluk tedavisinde kullanılır. İlaç insanların uyumasına yardımcı olurken, yan etkileri kullanıcıların uykudan kalkmalarını, yemek yapmalarını ve yemekleri yemelerini sağlar. Mutfakta kalırlar ya da yemek yedikten sonra yataklarına geri dönerler.

Kullanıcıların yemek pişirme veya yemek yemeye dair hatıraları yoktur ve genellikle ertesi sabah mutfaklarında ve yataklarında karışıklık bulduklarında şaşırırlar. Garip pişirme alışkanlığı sıklıkla obeziteye neden olur çünkü bilinmeyen sebeplerden dolayı, kullanıcılar yüksek kalorili yiyecekleri seçme eğilimindedir.

4. Capecitabine, Kullanıcıların Parmak İzlerini Kaybettirebilir

2009 yılında, 62 yaşındaki bir adamın ABD’ye girmesi reddedildi, çünkü tehdit olduğundan şüpheleniliyordu. Sebep?

Parmak izi yoktu.

Görünen o ki, adam, kanser tedavisinin bir parçası olarak aldığı kapesitabin yüzünden parmak izlerini kaybetti.

Bazı araştırmacılar, parmak izi kaybının, ilacın diğer iki yan etkisi olan el-ayak sendromu ve el-ayak cilt reaksiyonu ile bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Her iki yan etki de parmakların şişmesine ve soyulmasına neden olur.

Bir çalışmada, kapesitabin kullanıcılarının yüzde 14’ü ilaçtan sekiz hafta sonra parmak izlerini kaybetti. Bununla birlikte, parmak izlerini kaybedenlerin üçte biri tedaviyi bıraktıktan dört hafta sonra tekrar parmak izlerini kazandılar.

3. Chantix İlacı, Kullanıcıları Şiddet Ve İntihara Eğilimli Yapıyor

Chantix, sigara içenlerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca insanları intihar ve şiddetli hale getirebilir.

Kullanıcılar, ilaçları aldıktan sonraki iki gün içinde intihara meyilli ve saldırgan olurlar ve ilaç almayı bıraktıklarında daha az agresifleşirler. Chantix ile birlikte başka ilaçlar alıyorlarsa daha agresif olmaları daha olasıdır.

Bir olayda, 24 yaşında bir kadın erkek arkadaşını dövdü ve kendini öldürmeye çalıştı. 21 yaşında bir kadın annesini vurmakla tehdit etti, 42 yaşında bir erkek başka bir kişiyi sebepsiz yere yumrukladı ve 46 yaşında bir erkek intihar etmeyi düşündü.

Bugün FDA, Chantix’in üreticisi Pfizer’in, ilacın şiddete ve intihara neden olabileceği konusunda bir uyarı içermesini gerektiriyor. Pfizer aynı fikirde değil. İlaç şirketi muhtemelen Chantix’in tehlikeli olabileceğini kabul etse de, faydalarının yan etkilerinden daha önemli olduğunu söylüyorlar.

2. Talidomid İlacı, Ağır Doğumlarda Kusurlara Neden Oldu

Talidomid, depresyon, uykusuzluk ve sabah rahatsızlığı için kullanılan bir ilaçtı. 1958’de İngiltere’de onaylandı, ancak bebeklerde, özellikle uzuvlarda deformasyonlara neden olduğu keşfedildikten sonra 1961’de yasaklandı.

Üç yıl içinde, hamilelik sırasında talidomid alan binlerce kadın, kısa hatta uzuvları olmayan 10.000’den fazla çocuğu doğurdu. Üretici Distillers milyonlarca lira ödemek zorunda kaldı. Buna 200 milyon sterlin de dahil olmak üzere hala ilaçtan etkilenen 455 bacaksız çocuğa ödeme yapıyor. Ödeme 2037’de tamamlanacaktır.

Kanada, Avrupa ve Orta Doğu’daki çocuklar ilacın etkilerinden muzdaripken, Amerikalı çocuklar daha az etkilendi çünkü ilaç ABD’de yaygın kullanım için onaylanmadı.

1. Bir dizi ilaç hazırlama kör eder

En kötü ilaç yan etkilerinden biri Stevens-Johnson sendromu (SJS) olabilir. Stevens-Johnson sendromu, cildin üst tabakasının ve mukoza zarlarının soyulmasına neden olur. Bu gözler ve akciğerler gibi hassas bölgeleri içerir. Gözlerin üst tabakasının soyulması, körleşmenin en kolay yollarından biridir.

Dikkate değer bir olayda, 13 yaşındaki Veronica Zenkner, 2004’te sadece bir baş ağrısına ibuprofen aldıktan sonra Stevens-Johnson sendromu ile sonuçlandı. Boynundan ve sırtından, kollarından ve yüzünden yayılan ateş ve döküntü başladı. SJS’nin en kötü şekli olan toksik epidermal nekrolizle sonuçlandı.

Bu yan etki korkunç, ibuprofen’e özgü değil. Aslında, SJS hemen hemen her ilaçtan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, penisilin, sülfonamidler, naproksen, ibuprofen ve Lamictal (lamotrigin) gibi ilaç kullanıcıları arasında daha yaygındır. Aslında, Lamictal etiketi, Stevens-Johnson sendromunun olası bir yan etki olduğu konusunda uyarır.