Tek ya da birden fazla diş eksikliğinde implant tedavisi, klasik köprü tedavilerinin yerini almıştır. Çünkü köprü tedavisinde diş eksikliğinin olduğu bölgelerin önünde ve arkasındaki dişler kesilmektedir. İmplant tedavisinde ise eksik dişin olduğu bölgeye direk tedavi yapıldığı için komşu dişler zarar görmez.

Ayrıca yaşlı hastalarda ya da diş eksikliğinin çok fazla olduğu ve takıp çıkarmalı protez diye bilinen hareketli protezlerin yerine de implant yapılır. Üst çene ve alt çenede tam dişsizlik vakalarında 6-8 adet implant yerleştirilerek sabit köprü protezine benzer protezler yapılabilir. Bu sayede hareketli protezlerin yerinden oynaması, yumuşak dokuya vurması ve aşırı hacimli olmasının önüne geçilmiş olur.

Tabi burada diş hekiminin implant yapılmadan önce her vakayı dikkatlice incelemesi ve gerekli radyolojik değerlendirmeleri yapması da gerekir. Çünkü implant tedavisi sağlam çene kemiğine yapılır ve kemik yetersizliği varsa kemik nakli ve kemik tozu ile bu durum da düzeltilerek implant yapmaya hazır hale getirilir.

İMPLANT NASIL YAPILIR?

Diş implantı yapılması için hasta kriterlerinin implant tedavisi için uygun olması gerekmektedir. Hasta, implantı uygulayacak diş hekimi tarafından çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu amaçla genel vücut sağlığının cerrahi müdahale için uygunluğu dışında esas olarak klinik açıdan da hasta detaylı değerlendirilmelidir. Ne tarz bir protez yapılacağı, bu protezin hangi bölgeleri ve bunun için kaç adet implantın konulacağı tespit edilmelidir. Kaç adet implantın hangi bölgelere ve hangi pozisyonda yerleştirileceğine panoramik denilen tüm alt ve üst çeneyi gösteren film ya da ek olarak mevcut kemik yapısını üç boyutlu olarak gösteren volumetrik bilgisayarlı tomografiler de yardımcı olmaktadır. Yeterli analiz yapıldıktan sonra lokal anestezi altında yani tıpkı diş çekimi ya da kanal tedavisinde uygulanan anestezi ile işlem gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda genel anestezi ve sedasyon yöntemleri de kullanılmaktadır.

İMPLANT TEDAVİSİ AĞRILI BİR TEDAVİ MİDİR?

İmplant tedavisi cerrahi bir tedavi olduğu için birçok hastada endişe yaratabilmektedir. Hastalar diş hekimleri tarafından dikkatlice değerlendirilir ve planlama yapılarak implant tedavisine başlanır.

İmplant uygulaması lokal anestezi altında yani iğne ile uyuşturularak yapılır.

İşlem sonrası dönemde hastalara enfeksiyon olmaması için antibiyotik, ağız gargarası verilir.

Ödem oluşmaması için buz uygulaması ile kas içine uygulanacak ilaçlar önerilir.

İşlem sonrası 24 saat boyunca implant bölgesinden kanama gözlenebilir. Hastalar asla tükürmemelidir. Yara bölgesinin iyileşmesi ve kanamanın olmaması açısından bu önemlidir. Organize olmuş bir pıhtı ağız çalkalaması yapılırsa bozulacak ve tekrar kanama olacaktır. Ağız gargarasına da işlemden 24 saat sonra başlamakta fayda vardır. Sosyal hayatını etkilememesi için doktor tarafından verilen talimatlara mutlaka uyulmalıdır.