Paü Hastanesi Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Göksel Altınışık Ergur yapılan plazma tedavileri hakkında açıklamalarda bulundu ;

İMMUN PLAZMA TEDAVİSİ PAÜ HASTANESİNDE BAŞARI İLE UYGULANIYOR

COVID-19 için Pamukkale Üniversitesi Hastanemizde de uygulanmaya başlanan İmmun Plazma tedavisi hakkında neler bilmeliyiz?

Yaygın olarak COVID-19 adıyla bilinen bir virüshastalığı, yaklaşık 1,5 aydır dünyayı etkisi altına aldı. Bizler de bütünillerdeolduğugibibusüreçteyoğunbirmücadeleiçindeyiz. İlk kezkarşılaşılanbirvirüsveonunyaptığıyenibirhastalıkolduğuiçinhakkındaçokazbilgimizvardı, halen de sınırlıbilgiilebusavaşısürdürüyoruz. Enmutluolduğumuzkısmı, birçokhastamızdaiyileşmeveardındantaburculukanlarınıyaşamamız. İlk basamaktedaviyiverdiğimizhastalarımızdayüzgüldürücüsonuçlaralabiliyoruz. Yetmediği zaman, sonrakibasamaklardakiilaçlara belli sıradavehastanıngeneldurumu, bulguları, laboratuvartestleriilehekiminkararvermesisözkonusudur. Her ne kadarkesinetkilibirilaçbulunamamışolsa da busalgınsırasındaçeşitliülkelerdekullanılanveetkiliolabileceğidüşünülenilaçlarınbirçoğuülkemizde de erişilebilirdurumdadır.

Son haftalarda gündeme gelen konvalesan plazma ya da daha yaygın bilinen adıyla immun plazma tedavisi hakkında da sorular almaktayız. Daha öncehastalığıgeçirmişvekanındavirüsekarşısavunmayısağlayacaknitelikteantikoradıverilenmaddelerioluşmuşkişilerdeneldeedilenplazmalar, hastalıklamücadelesisüren, durumuağırlaşmaeğilimigösterenhastalarımızauygulanmayabaşlandı. Bu konudaT.C.SağlıkBakanlığıbirrehberyayınladıveplazmabağışınıdüzenleme, eldeedilenplazmalarıntalepedensağlıkkuruluşlarınaulaştırılmasıişleviniKızılaykurumunaverdi. Öteyandanplazmaeldeetmesertifikasıolankanmerkezleri de yineKızılay’akayıtyaptırarakkendikurumlarındakihastalariçinplazmabağışıkabuledebilmesineolanaktanıdı.

Plazma tedavisinin hastanelerde yapılması önemlidir

Sosyal medyada plazma bağışı çağrısı, hastalığıgeçirmişkişilerebireyselolarakulaşarakonlarıplazmabağışınadavetetmekbusisteminişleyişindesakıncalardoğurmakta, kütüniyetlikişileringönüllülüklegerçekleşmesigerekenveaynısüreçtengeçtiğiiçiniyileştiğindebirbaşkahastayayararsağlamaisteğiniiçtenlikleduyankişilerüzerindenkazançkapısıoluşturmariskitaşımaktadır. İmmunplazmatedavisidüşük de olsabazırisklertaşıdığından, ancakhastayıizleyenhekimtarafındangerekligörüldüğü, hasta veyakınlarınınbilgilendirilerekonamverdiğidurumlardaveyinehekimtarafındanyararbeklentisiolan hasta içinteminininhastanelerinkanmerkezleriaracılığıylayapılmasıönemlidir.

İmmun plazma tedavisi, daha öncekivirüssalgınlarındakullanılmışveyararsağlamışolduğundanşimdi COVID-19 adıylabilinenhastalığınetkeniolanvirüsekarşı da kullanımıönerilmiştir. Konuylailgiliazsayıdaçalışma, azsayıda hasta üzerindebutedavininuygulanmasınınyararlısonuçlarındansözetmektedir. Amerikanilaçonaysistemitarafından da tavsiyekararıaçıklanmıştır.

Kötüye giden bir sürecin, hekimin hastasını izlediği bazı bulgular ve laboratuvar testleriyle öngörülmesivehastanınağırdüzeydezatürresiolduğundageneldurumubozulmadan, tercihanyakınmalarbaşladıktansonrayaklaşık 14 güncivarındakisüreyigeçirmedenuygulanmasıyararlıolabilir. SalgınınTürkiye’devakalarolduğununsaptandığıdönemindensonraancakyakınzamanda ilk hastalarıntedavilerindensonrakitamameniyileşmeveantikoroluşmasısürecitamamlanarakimmunplazmabağışlarıalınabilirolmuştur. Bu da tedavideimmunplazmanınyeriolacağıdüşünülenhastalariçinimmunplazmalarınerişilebilirolmasınısağlamıştır.

Bir hastaya immun plazma istemi yapılırken belli bazı kriterler vardır

Aynı şekilde plazma bağışçısıolabilmekiçin de alıcıyıriskesokmamakadınabazıkriterlertanımlanmıştır. Bunlarauyulması, tedaviumuduylauygulananbiryönteministenmeyensonuçlardoğurmasınıönleyecektir. Denizliözelinde de Kızılayaracılığıylaiyileşenhastalarımızınbirlistesiüzerindenimmunplazmabağışıiçindavetleryapılmaktadır. Birbağışçı, 3 haftaüstüstebağışyapabilmektedir. Bağışlananimmunplazmalarülkegenelindebutedaviyibekleyenhastalaraulaştırılmaktadır.

Pamukkale Üniversitesindede immunplazmatedavisiverilenhastalarolmuştur

Gereklilikkoşullarınısağlayanazsayıda hasta olsa da kangrubununönemliolduğu, kanvekanürünleriylebulaşacakbaşkabirenfeksiyonhastalığınasahipolmamak, yakınzamandacerrahibirgirişimgeçirmemek, erkekcinsiyetteolmakgibikriterleringözönündebulundurulmasıgerektiğidüşünüldüğündebağışiçingönüllükişilerinsayısınınartması, ihtiyaçduyanhastalariçinbutedavininseçeneklerarasındayeralmasınısağlayacaktır. COVID-19 geçiren( 3aydansonrakidönemdeantikordüzeyidüştüğüiçingeçkalınmamasıönemlidir), başlangıçtavirüssaptanmışvesonrasındavirüsünvücuttantemizlendiği de tetkiklegösterilmişerkekhastalarımızıimmunplazmabağışçısıolmaküzereKızılayKanMerkezineveya PAÜ Hastanesi KanMerkezinebaşvurmayadavetediyoruz. Hastalarımızın, birbaşka, hattakendisikadarşanslıolmayarakağırlaşanbirhastayaumutolmak, tedavibaşarısınaaracıolmayaçokistekliolduklarınıgörmekbizleriçinçoksevindiricidir.

İmmun plazma uyguladığımız hastalarımızı kısa süredetaburcuetmek, buhastalarıtedaviedenGöğüsHastalıkları, EnfeksiyonveYoğunBakımekiplerininenbüyükdileğidir. Öteyandan, asıldileğimiztoplumumuzunhareketkısıtlamasınauyumgöstermesi, maskekullanımıvefizikselmesafeninkorunması, ellerintemizliğininsabunya da alkolbazlıdezenfektanlarlauygunşekildesağlanması, hastalarınbulaştırıcılıksüresince tam izolasyonugibiönlemlereeksiksizuymasısonucuhastalananlarınolmaması, hastalananbireylerin ilk seçenekilaçlarlatedaviedilipağırlaşmasınınönünegeçilebilmesidir.

Salgınıkayıpsızatlatabilmekiçin her birimizesorumluluklardüştüğünüunutmayalım.

Editör: Haber Merkezi