İhbar tazminatı,tarafların belirsiz süreli iş sözleşmelerinde sürelere riayet etmeden ve haklı bir neden olmadan fesih hakkını kullandıkları takdirde kanun kapsamında tanınmış bir haktır. Bu kapsamda kanundaki yasal sürelere uyulmaksızın iş akdini fesheden işçi yahut işveren, karşı tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlü kılınmaktadır.
İhbar tazminatının şartları;
– İş akdinin belirsiz süreli olması gerekmektedir.
– İş akdini fesheden işçi yahut işverenin fesih hakkını kullanmasında haklı bir neden olmaması gerekmektedir.
– Kanunda öngörülü fesih bildirimi sürelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda Kanunda öngörülmüş fesih bildirimi süreleri ise;
– İş akdi 6 aydan az sürmüş olan işçi için fesih bildiriminin diğer tarafa ulaşmasından itibaren 2 hafta sonra,
– İş akdi 6 aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için fesih bildiriminin diğer tarafa ulaşmasından itibaren 4 hafta sonra,
– İşi bir buçuk yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için fesih bildiriminin diğer tarafa ulaşmasından itibaren 6 hafta sonra,
– İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için ise fesih bildiriminin diğer tarafa ulaşmasından itibaren 8 hafta sonra,
İş akdi feshedilmiş sayılır.
Taraflar, iş akdini feshi yönünde bildirimde bulunduktan sonra yukarıdaki belirtilen süreler boyunca iş akdinin devamı gerekmektedir. Bu süreler boyunca dahi olsa iş akdinin devamını istemeyen taraf, diğer tarafa ihbar tazminatını ödeyerek iş akdinin sona ermesini sağlayabilecektir.
Ayrıca, iş akdi işveren tarafından sonlandırıldı ise, işçinin ihbar süresi içerisinde, işveren tarafından ücret kesintisi yapılmaksızın işçiye yeni iş arama izni verilmesi gerekmektedir. Bu iş arama süresi ise günde 2 saatten az olamayacaktır. İşveren tarafından iş arama izni kullandırılmayıp işçi bu sürelerde çalıştırıldı ise; işveren tarafından bu sürenin ücreti, işçiye %100 zamlı olarak ödenmelidir.
İHBAR TAZMİNATINA HAK KAZANILAMAYAN HALLER:
-İşyerinin devri halinde işçi, ihbar tazminatı talep edemez.
-İşveren yahut işçi tarafından haklı bir nedenle fesih gerçekleşmiş ise tarafların birbirlerinden ihbar tazminatı talebi mümkün olmamaktadır.
– Belirli süreli iş sözleşmelerinde de ihbar tazminatı talep edilemeyecektir.
İşçilik alacak kalemlerinden olan ihbar tazminatını da açıklamaya çalıştık. Diğer alacak kalemlerini de önümüzdeki hafta yazıya dökeceğiz.