Eylül 2015’te Rusya, Suriye Rejimini korumak için Hava Kuvvetlerini konuşlandırarak üsler elde etti. Rusya, “çatışma dinamiklerini sürdürme, donmuş çatışmalar yaratma” stratejisini uyguladı. Böylece etkinliğini ve nüfuzunu artırdı.2015 Sonbaharında Rusya, Türkmenler başta olmak üzere muhalifleri hedef aldı. Türkiye ise NATO’nun güvenlik şemsiyesini hatırlattı. 8 Ekim 2015’te Türkiye’nin çağrısıyla NATO Savunma Bakanları toplanarak Türkiye ile dayanışmayı açıkladı.

24 Kasım 2015’te Rus uçağı 17 saniyelik ihlal nedeniyle 2012 angajman kuralları gereğince düşürüldü. Türkiye, Rusya ile iletişime geçmeden NATO ile iletişime geçmesi nedeniyle krize neden oldu. Ekonomik yaptırımlar birbirini takip ederken Rusya hava sahasını tamamen kapatmıştı.

Bu arada Rusya, Ermenistan’da askeri varlığını, Bölücü Terör Örgütü ile etkileşimini artırmıştı. Böylece ilişkiler dibe vurmuştu. 22 Mart Türkiye’de Başbakan’ın istifası ve Hükümet değişikliği sonrası yeni hükümet “yumuşatma politikası” uygulamaya başladı. 27 Haziran 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevkidaşına yazdığı mektupla özür dilemiş ve tazminat taahhüdünde bulundu. İlişkiler böylece yumuşama yoluna girmiştir.

15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi sonrası ilk tepkiyi Rusya’nın vermesi ve Cumhurbaşkanı’nın ilk ziyareti Rusya’ya yapmasıyla ilişkiler normalleşti. Suriye hava sahası açılmış, Ağustos son haftası itibariyle Fırat Kalkanı Harekâtı yapılarak 7 ay sürdü. Bu süreçte Rusların vurduğu bir binada 9 askerimiz şehit olmuştu.

19 Aralık 2016 günü Rus Büyükelçisi öldürülmüş. İlişkiler bozulmamıştı. Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları Moskova’da toplanarak “Garantör olduklarını” açıkladılar. 23-24 Ocak 2017’de Kazakistan’ın Başkenti Astana’da “Astana Süreci” başlatıldı. Bu süreçte 12 gözlem noktası oluşturulması kararlaştırıldı.

2018’in ilk günlerinde Zeytin Dalı Harekâtı yapılmaya başlanmıştı. 17 Eylül 2018’de Rus Türk Cumhurbaşkanları “Soçi Zirvesi”ni başlatmışlardı. Bu zirve gereğince; İdlib çeperlerinde 15-20 km lik bir silahsız bölge kurulması, radikal grupların silahsızlandırılması, bölgeden çıkarılması kararlaştırılmıştı. Ancak Türkiye tarafından yerine getirilememiştir.

Ağustos 2019’da Türk konvoyuna Rejim güçleri saldırmış, Rusya 2 Türk gözlem noktasında Suriye Rejimine karşı garantörlük yapmaya başladı. Rusya, Suriye Rejimini bazen serbest bırakmış bazen de dizginlemiştir. Suriye’nin boşluğunu DEAŞ doldurmaya başlarken Rejim değişikliği yerini DEAŞ’la mücadeleye bırakmıştır.

9 Ekim 2019 Barış Pınarı Harekâtıyla; Fırat’ın doğusundaki BTÖ saldırılarının önlenmesi, sınır güvenliğinin sağlanması, koridorun önlenmesi ve Suriyelilerin geri dönüşü hedeflenmişti. Bu süreçte ABD ambargo uygulamaya başlamış, ciddiyetten uzak mektup göndermiştir. ABD ve Rusya ile 30 km lik derinlik mutabakatı imzalanmışsa da uygulamaya geçilemedi.

ABD’nin Suriye’de gücü azalırken, Rusya’nın gücü artmıştır. Türkiye, Suriye meselesini iç dengelerini yakından ilgilendiren bir beka meselesi olarak görmüştür. Rusya, mevcut rejimi ve toprak bütünlüğünü korumak adına, Ukrayna krizinde ki yalnızlığını Suriye’de gidermiştir.