HİZMET TESPİT DAVASI NASIL AÇILIR?
Hizmet tespit davası davalıları işçilerdir. Davacı taraf olan işçinin vefatı durumunda eşi , çocukları, anne veya babası davacı olabilecektir. Davada davacı taraf ise iş yeri sahibi veya tüzel kişiliktir. Bu noktadaSosyal Güvenlik Kurumu kendini davalı olarak göstermemektedir. Ancak SGK hizmet tespit davasında feri müdahil sıfatıyla katılabilecektir. Hizmet tespit davası, gerekli şartların gerçekleşmesi ile işçinin harcı yatırıp dava dilekçesiyle mahkemeye başvurması halinde açılacaktır. Hizmet tespit davalarıyla ilgili hukuki bilgi birikimini haiz uzman bir avukattan destek alınması dilekçe yazımında ve dava sürecinde önemli olabilmektedir.
İŞÇİNİN HİZMET TESPİT DAVASI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?
Hizmet tespit davası şartları şu şekilde sayılabilecektir:
1) Davanın taraflarından olan davalı iş yeri 5510 sayılı Kanun hükümlerine uygun şartları sağlayan iş yerlerinden olmalıdır.
2) Görüldüğü iddia olunan hizmetin davacı işçi tarafından davalı iş yerinde görülmüş olması gerekmektedir.
3) İşçi tarafından görülen hizmetin sigortasız şekilde çalışması ya da çalıştığı kurum tarafından bunun tespit edilmemiş olması gerekmektedir.
4) Davanın konusu uzun vadeli sigortalar olmalıdır.
5) Dava kanunda öngörülen zamanaşımı süresi dolmadan açılmalıdır. Hizmet tespit davası şartları gerçekleşmesi halinde işçi, sigortasız çalıştığı iş yerine dava açabilecektir.
HİZMET TESPİT DAVASI NE KADAR SÜRER?
Hizmet tespit davası ne kadar sürer sorusu dava açmak isteyen işçiler bakımından önemli olmaktadır. Ancak her davada olduğu gibi hizmet tespit davasının da süresi net bir şekilde belirlenemeyecektir. Somut davanın şartlarının ve gerektirdiklerinin yanında başvurulan mahkemenin iş yükü de hizmet tespit davası süresine etki etmektedir. Davada hizmetin gerçekleştiğine dair yapılması gereken ispat sürecinde dinlenecek tanık sayısı, bilirkişi raporu, dilekçenin doğru ve talebi eksiksiz dile getirip getiremediği, davada gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde verilip verilmediği gibi pek çok husus da dava süresinde etkili olacaktır. Hizmet tespit davası süresi noktasında belirtmek gerekir ki dava açarken ve dava dilekçesi yazarken bir avukata danışılması dava sürecinin bir avukat tarafından takip edilmesi yararlı olacaktır.