Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da bilinen Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Doğanın canlandığı gün olarak bilinen Hıdırellez Bayramı baharın gelişi anlamını da taşır.
Doğanın canlanması ve bolluk, bereket anlamına gelen Hıdırellez tarihleri bu yıl Cuma ve Cumartesi günlerine denk geliyor.

Buna göre 2023 Hıdırellez kutlamaları bu yıl cuma günü başlayıp cumartesi gününe kadar devam edecek.

Hızır Günleri 6 Mayıs’ta başlar ve 7 Kasım’a kadar sürer. Çivril’de de geleneksel bir adım olan köy meydanında yada mesire alanlarda güzel parklarımızda yapılan toplu yemekler, piknikler bayramımızı şenlendirir.

Baharın gelişini kutlamak ateşler yakmak ve birlik beraberliği güçlendirmek tam da Türk adetlerine uygundur. Türkler komiteler halinde yaşamaya alışmış ve beraberliği oldukça önemseyen bir toplumdur.

Hıdırellez pikniklerinde neler yenir? Sonrasında nelere dikkat edeceğiz? Hastalıklarımızı da göz önünde bulundurarak beslenmelerinizi yapalım. Yapılacak mangallarda özellikle kolesterol hastaları dikkat etmeli, ikram edilecek şekerler konusunda da özellikle diabet hastaları dikkatli olmalı. İkramlıklarınızda daha az yağa ve şekere yer verin. Mangallıklarınızı yağla marine etmeyin. Mangallıkların yanına sebze ve salatalar hazırlayınız. Mangallıklarla beraber kola, hazır meyve suyu veya gazoz tüketmeyin. Gazlı içecekler konusunda temkinli olun. Ayran, maden suyu yada kendi sıktığınız meyve sularını tercih edin. Şekerlemeler konusunda da göbek yağlanması olan, karaciğer yağlanma sorunu olan ve aynı zamanda diabet riski olan bir sürü kişi dikkatli olmalılardır. Karaciğer yağlanmasına beyaz şeker ile hazırlanmış tatlılar daha da sıkıntı verecektir.

Bu dönemin en güzel özelliği hareketi destekleyen ve eğlenceli aktiviteler yapılmasıdır. Spor yapmak, hareketli etkinlikler, temiz hava ve dahası akciğer sağlığı için çok değerlidir.

İyi eğlenceler