Geçenler de AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu bir Tv programın da “Fransa’da 150 euroya yapılan market alışverişi % 7’lere varan enflasyon sebebiyle artık 750 euro oldu.” ifadelerini kullandı, Siyasilerimiz örnek verirken Elma ile Armutu karıştırıp kokteyl yapıyorlar. Sayın Akbaşoğlunun verdiği örnekleri doğru kabul ederek hesaplamamızı yapalım.

Fransa da asgari ücret 1,600 Euro civarıBizde 4,250 TL Euro bazın da 265 Euro yapıyor bu durum da Fransa da ki asgari ücret Türkiye deki asgari ücretin ortalama 6 katı Fransa da % 7 enflasyon varsa 150 Euroluk alışveriş 160,5euroya çıkar.% 7 enflasyon da 10,5euro fiyat artışı oluyorsa bizde resmi rakamlara göre % 54,44 enflasyon var fiyat artışı ne kadar olur?

Avrupa ülkelerin de akaryakıt fiyatları 1.60 ile 2 euro arasında değişiyor bizde 25 TL, Euro hesabı yaparsak ortalama 1,5 Euro. Vekilimizin dediği gibi en ucuz akaryakıt biz de sayılır lakin biz ülkemiz de Euro ile ücret, maaş, gelir sağlamıyoruz akaryakıt alırken litresine ortalama 25 lira ödüyoruz. Asgari ücrete biz 170 litre akaryakıt alırken, Fransız asgari ücrete 800 litre akaryakıt alabiliyor. Ben hep 50 liralık akaryakıt alıyorum diyenlerin de artık arabayı akaryakıt istasyonlarına götürmelerine gerek yok 2,5 litrelik kola şişesi yeterli.

Bazen pahalıysa almayın diyorlar lüks tüketim maddelerin de bu geçerli olabilir ama insanların doymasımı? beslenmesimi? Önemlidir. Sorun doymaksa kuru ekmekle de doyulur, SorunBeslenmekse? Et 90-100 TL Marul 15 TL 30 lu yumurta 45-50 TL Ekmek 2,5 TL vs. vs. Düşük ve orta gelirli bu rakamlarla nasıl beslenecek? Durum çok mu kötü hayır örneğin 2019 yılından beri market poşeti hâlâ 25 kuruş.

Savaş nedeniyle Petrol fiyatları dünya da artıyor. Diğer emtialar da hiç artış olmasa bile Petrol fiyat artışları nakliye vs. nedeniyle otomatik etkilemekte fiyat artışları olmakta Geçen 2 yıl da salgın dönemin de akaryakıt artışları ÖTV den karşılanıp pompa fiyatlarına yansıtılmamıştı en azından şu dönemde bu uygulama tekrar edilemez mi? Veya 2005 yılın da yapıldığı gibi paramızdan 3 sıfır atılsa da örnek olarak biz de rahatça 2,5 liraya 1 litre akaryakıt alabilsek en azından psikolojik rahatlama sağlanır. Cem Uzan2002 yılın da iktidara gelirsek akaryakıt 1 lira olacak dedi kendi % 7 oy alarak meclise giremediği gibi MHP, ANAP, DYP nin de meclise girmesine engel oldu. Neyse bu konuya da başka bir yazı da değiniriz

Esen kalın…