Hayvanlar otlatma kadar sağlıklarının da önemli olduğuna dikkat çeken Veteriner hekim Arif Bilgin; “Önce ahırlar temizlenip dezenfekte edilmeli, hayvanlar parazitlere karşı banyo yapıp, parazit ilaçlarını yedirilip kışa hazırlığı tamamlanmış olmalı. Bu hayvanların güz döneminde yem değişikliği olduğu için bu yem değişikliklerinde enterotoksami dediğimiz halk arasında evzime olan bir hastalık gelişir. Bu hastalığın olmaması için enterotoksami aşısı yapılması gerekir. ”dedi.

“HAYVANLARDA AŞILAR MUTLAKA YAPILMALI”

Keçilerde aşılama hakkında bilgi veren Arif Bilgin şunları kaydetti; “Hayvanlarda agalaksi halk arasında sızı olarak tabir edilen herhangi bir sorun varsa, gözlerinde çapaklanma, topallık, doğumdan sonra süt azalması, meme körlüğü gibi olabilecek rahatsızlıklara karşıda sızı aşısı yapılır. Yavru sağlığı için kışın akciğerlerde enfeksiyonlara karşı aşıları yapılmalıdır. Keçilerde gebeliğinin bir buçuk ayında agalaksi aşısı, gebeliğin ikinci ayında keçi ciğer aşısı, gebeliğinin üçüncü ayında ise enterotoksami aşısı mutlaka yapılmalıdır. Hayvanlar doğumlarına 45 gün kala anne karnında gelişimlerin çok hızlı olduğu gözlemlenir. Bu süreçte doğacak olan kuzuların küçük olmaması için kırma yemleme yapılmalıdır. İkiz yavruların biri küçük diğeri büyük olmaması için hayvanların mutlaka enerji ve protein ihtiyacı karşılanmalıdır.”

“MİNERAL İHTİYACI KARŞILANMAZSA HAYVANLARDAN BEKLENMEYEN HAREKETLER GÖRÜLÜR”

Hayvanların mineral ihtiyacının karşılanmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Bilgin; “Mineral ve vitamin ihtiyacı karşılanmayan hayvanların ise toprak yalama, yabancı madde yeme, kemik, odun, poşet yeme, duvar kemirme gibi kendisinden beklenmeyen hal ve hareketler gösterir. Bu tür sıkıntıların olmaması için mineral ve vitaminleri zamanında verilmeli. İlk önce parazit mücadelesi arkasından vitamin ve mineral daha sonra aşıları yapılmalıdır. Hayvanların doğumuna bir ay kala onları ürkütüp korkutacak herhangi bir şey yapılmamalıdır. ”ifadelerini kullandı.

“YAVRU BAKIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ”

Keçilerinin yanı sıra yavru sağılığına da değinen Bilgin; “Yavru bakımı çok önemlidir. Yavrunun mutlaka kuru yerde doğması gerekir. Göbek kordonu tentürdiyot ile 4 saat ara ile iki kez temizlenmelidir. Doğduğunda yavru suları hayvanların memesine bulaştığı için meme temizliği yapılıp daha sonra ağız sütünün temiz bir şekilde emzirilmesi gerekir. Ağız sütünü yavru yeterli miktarda aldıktan sonra yavrulara ilave olarak e vitamini ve selenyum ile desteklenerek hayata tutunmaları hızlandırılmalıdır. Kilosu küçük olarak doğan yavruların hayata tutunması zor olur. Hayvanların karnının doyup doymadığı bakılmalı, vitamin ve mineralleri verilmesi, bağışıklık sisteminin gelişmesi için özel preparatlar kullanılmalıdır. Belirli kiloya geldikten sonra diğer yavruların içine koyulmalıdır. ”şeklinde konuştu.

HAYVANLARDA GÜZ DÖNEMİ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Editör: Haber Merkezi