Amerika’nın ünlü spor hocaları herkesin hayat boyu faydalanabileceği en etkili egzersizleri seçmek için oylama yapmışlar. İşte US News tarafından açıklanan listeden 8 egzersiz:

Yürüyüş

Herkesin oy birliği ile en favori seçimi yürüyüş! Yürümek başka amaçlarla birleştirebileceğiniz bir egzersiz, bir spor salonuna üye olmanız gerekmiyor ve her yaştan, her kondisyonda insan tarafından yapılabilir. Pek çok sağlık faydasının yanı sıra yüksek tansiyona iyi geldiği ve depresyon semptomlarını azalttığı biliniyor.

Koşmak

Yürümekten daha aktif bir spor yapmak isterseniz koşmayı deneyin, bağımlılık yapabilir! Koşmak bacakları ve karın bölgesini güçlendiriyor, kalp sağlığınıza faydalı ve vücudunuzun gün boyu aktif değilken bile daha fazla kalori yakmasını sağlıyor. Koşmak yaşlanan vücudu aktif ve fit tutmak için yapabileceğiniz en etkili sporlardan biri.

Squat

En temel hareketlerden biri olan squat kalça ve bacakları şekillendirmekte çok etkili olmanın yanı sıra sağlık için de pek çok fayda içeriyor: bel, kalça, diz ve bilek yaralanmalarını kasları güçlendirerek engelliyor, esneklik ve dengenizi arttırıyor.

Yüzmek

Yüzmek her yaştan insan için en ideal egzersizlerden biri. Hem kalp atışınızı hızlandıran iyi bir kardiyo egzersizi hem de suyun direnci ile kaslarınız güçleniyor. Yüzerken ağırlığınızı su taşıdığı için, diğer pek çok egzersizi yaparken olduğu gibi eklemleriniz üzerine yük binmiyor, bu yüzden sakatlanma riski yok.

Şınav

Şınav bütün vücudu çalıştıran çok etkili bir egzersiz. Şınav çekerken üst vücut, bacaklar ve karın kasları tamamen devreye giriyor. Yeni başlıyorsanız dizleriniz yerde, zorlaştırmak isterseniz ayaklarınızı yüksek bir zemine koyarak yapabilirsiniz.

Plank

Plank karın bölgesi için yapılan bir hareket olarak bilinmekle beraber, daha pek çok fayda sağlıyor: karın kaslarınızı içten güçlendiriyor, omuz ve sırt kaslarınızı çalıştırıyor, denge ve duruş bozuklukları için etkili. Kolay başlamak isterseniz yukarı doğru eğimli bir yüzeyde, zorlaştırmak için ise bacaklarınızı teker teker yerden kaldırıp hava tutarak yapın. Pozda kaldığınız süreyi uzattıkça hareketin zorluğu ve etkisi artacaktır.

Barfiks

Kolay olmamakla beraber, barfiks her yaştan insanın büyük fayda sağlayabileceği bir egzersiz. Kendi vücudunuzun ağırlığını kaldırarak, tüm gövdenizi, kollarınızı, omuzlarınızı, sırtınızı, karın kaslarınızı ve ellerinizi güçlendiriyorsunuz.

Esneme

Esneme hareketlerini disiplinli bir şekilde yapmak hem vücudunuzun esnek, kaslarınızın sağlıklı olması hem de sakatlıklardan korunmanız için çok önemli.

Sağlıklı beslenme

Herhangi bir antreman programının en önemli parçası sağlıklı ve dengeli beslenme. Forma girme konusunda sonuç almak için beslenmeyi önceliklendirmek şart. Ne kadar spor yaparsanız yapın, sağlıklı beslenmediğiniz sürece sonuç almanız çok zor. Sebze, meyve ağırlıklı, yeterli protein, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar içeren dengeli bir beslenme tarzı egzersiz programınızdan en iyi sonuçları elde etmenizi sağlar.