Yapamazsın dediler, bak köşe başlığın bile havadan, sudan vazgeç diyenler oldu, başladığım hiçbir işi yarım bırakmadığımı bilenler devam et dediler. Yazılarım bazen beğenildi, okundu, bazen sivri dillisin dediler, eleştirdiler. Yılmadım ve bende bazen Havadan, Sudan bahsederim, Bazen Zülfiyare dokunurum yazarım dedim ve bugünlere geldik.

Bazı Aileler de isim konusun da tartışmalar oluyor, mutlaka sizlerde bu konuları duyuyor şahit oluyorsunuzdur. Eskiler isim bir boncuktur derler.

En büyüğü 16 yaşın da en küçüğü 2 aylık, Yiğit, Aybike, Efe, Kağan adın da 4 torunum var isim konusun da Dede olarak hiçbir zaman dayatıcı olmadım, hatta ismimi koymak istediklerin de hayır dedim.

Yeni doğan çocuğun sağ kulağına “ezan”, sol kulağına “kamet” okunur ve dua ile adı verilir. Doğan çocuğa eskiden gelen Dede, Nine isimlerini verme geleneği var. Bazı isimler dönemlere göre verildiği olmuştur. Örneğin; Adnan Menderese ithafen Adnan, Menderes, Kenan Evren’e istinaden Kenan, Evren adları Deliyürek, Kurtlar vadisi gibi uzun soluklu dizilerden bile etkilenip dizi karakterlerinin isimleri çocuklara verilmiştir!

Yeni nesil genel de yeni değişik isimleri tercih ediyor bu durum ailelerde, aile büyüklerinin isminin yanına yeni isim eklenmesiyle çözülüyor. Zamanla ve genellikle çocuklar aile büyüklerinin isimleriyle değil diğer ismiyle çağrılmaya başlıyor.

Bazı aileler Kuran da geçiyor diye Çocuklarına; Ledeyna (Kederli, Dertli),Aleyna(üstümüze bela, sıkıntı) ,Sanem (put),Bekir (deve yavrusu),Rumeysa (gözü çapaklı kadın),Hüreyre (kedicik)Ecrin (Ücret) gibi isimler veriyorlar. Kur’an-ı Kerim Arap yarımadasına indiği için dili Arapçadır. Kutsal olan Kur’an-ı Kerimdir, Arapçadeğildir. Eğer Arapça kutsalsa? Hz. Musa’ya indirilen Tevrat İbranicedir. Yahudilerin Peygamberi Hz Musa’yı ve Tevratı Müslümanlar olarak kabul ediyoruz da, İbranice konuşan Yahudileri neden sevmiyoruz?

Düşündünüz mü hiç? çocuklarınıza Arapça isimler veriyorsunuz, verebilirsiniz takdir sizin, Siz Hiçbir Arap çocuğuna, Halifeye ve İslamiyet’e büyük hizmetler eden Sultan Alparslanın veya Türk büyüklerinin isimlerini verildiğini hiç duydunuz mu?

Dede Korkut Hikayeleri’ne göre “bir oğlan baş kesmese, kan dökmese” ona ad konulmazdı. Bayındır Han’ın oğlu Boğaç, bir boğa öldürdükten sonra bu adı alabilmişti. Tarihimizdeki sembol isimleri Emperyalist oyunlarına alet olarak; Kürşad’ı dizilerde mafya, Ergenekonu, terör örgütü, Asena’yı dansöz, Türk Milletinin sembolü Bozkurt’a köpek diyerek kendi tarihimize ihanet edenlere çanak tutuyoruz.

Sonuç olarak çocuklar her ailenin kendi evladı isim konusun da istedikleri ismi verebilirler, benim hatırlatmam verilen isimlerin anlamını araştırsınlar öyle versinler. Zaten bizim nesil yaşlandıMustafalar, Mehmetler, Ayşeler, Fatmalar devri bitiyor. Bundan sonraki devir Berkecan dedeler, Çisulsu nineler devri olacak.

Dipçe; 10. yazım yayınlandığın da bazı arkadaşlar pasta kesme sözü vermişti. 1 yıl oldu 52. yazım yayınlandı, Pasta sözünü ben unutmadım. Nihat Kaplan o arkadaşa hatırlatma yapar diye düşünüyorum, Gerçi o arkadaşın şu sıralar basın özgürdür, yayınlanan haberlerin, yorumları açık olsun diye çalışmaları var, son durum ne bilmiyorum ?

Esen Kalın, saygılarımla.