Diş fırçasının en temel prensibi plak tabakasını kaldırması ve diş etlerini uyarmasıdır. Bir çok diş fırçası doğru kullanmayı biliyorsanız dişlerinizi temiz tutar. Doğru bir mekanik temizlik diş ve diş etlerimizin asıl ihtiyacı olandır.

Klasik Diş Fırçaları

Klasik diş fırçalarının bazı avantajları vardır, bu avantajlar arasında ilk sırada fiyat ve ulaşılabilirliktir. Taşıma kolaylığının klasik diş fırçalarının bir başka önemli artısı olduğunu unutmamak lazım, klasik diş fırçasını yanınıza alıp seyahat etmek gayet kolaydır. Elektrikli diş fırçaları gibi hantal değillerdir. Yanınızda taşıması hayli güç olan bir diş fırçası ile diş fırçalama alışkanlığınızı sürdürmeniz güçleşebilir.

Klasik fırça ile fırçalarken doğru şekilde fırçalamaya ve gerektiğinden fazla kuvvet uygulamaya dikkat edilmelidir. Aksi halde diş minelerinde aşınmalar görünebilir.

Yeni teknoloji: Elektrikli Diş Fırçalarının getirdiği avantajlar

Klasik diş fırçaları artılarına rağmen, elektrikli diş fırçaları bazı durumlarda daha avantajlı ve iyi olduğunu söyleyebiliriz. Klasik diş fırçası ile iyi bir iş çıkartamayan insanlar için elektrikli diş fırçasını tavsiye ediyoruz. Elektrikli diş fırçalarının avantajları ile ilgili şunu söyleyebiliriz; yaşlı insanlar veya el becerileri güçlü olmayanlar için elektrikli diş fırçasının daha etkili olduğu ortadadır. Çoğu elektrikli diş fırçasında basıncı algılayan sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler eğer fırçalamaya gerektiginden fazla kuvvet gelirse fırçalamayı durdurmaktadır.

Elektrikli Diş Fırçası Nasıl Seçilir?

Günümüzde elektrikli diş fırçaları farklı özelliklere sahip fazla baskı uyguladığınızda sizi uyaran baskı sensörleri ya da ne kadar süre fırçalamanız gerektiğini belirten özellikler diş fırçalamanıza doğrudan bir katkı sağlıyor. Elektrikli diş fırçaları farklı titreşimler aracılığı ile dişlerinizi ve diş etlerinizi temizleyerek uyarmaya çalışır. Bu açıdan elektrikli diş fırçasına yatırım yapılacaksa biraz daha üst seviye modellerle başlanmasını öneririm. Model seçimiyle ilgili diş hekiminize danışabilirsiniz. Ancak unutmayalım ki klasik diş fırçaları da doğru uygulandığında temizleme gayet iyidir. Önemli olan doğru teknikle ve düzenli fırçalamaktır.

Diş Fırçanızı Ne Sıklıkla Değiştirmelisiniz?

İster klasik ister elektrikli olsun, diş fırçanızı yumuşak veya orta sertlikte kıllara sahip diş fırçalarından seçmeniz en doğrusudur. Yine her iki tür fırça için geçerli olan bir başka kural da, diş fırçasının her iki – üç ayda bir ya da fırçanın kılları dik ve güçlü durmamaya başladığı anda değiştirilmesi gerekir. Dik ve güçlü durmayan kıllara sahip bir fırça dişlerinizi yeteri kadar temizleyemeyecektir.