Gürpınar mahallesinde yapılması planlanan ancak mahalle sakinlerinin istemediği maden ocağına ÇED raporu verildi.

Çivril’in Gürpınar mahallesinde 900 kişinin imza toplayarak karşı çıktığı kalker ocağı sahasında üç yeni maden alanı için ÇED olumlu raporu verildi. Köylüler yürütmeyi durdurma talebiyle Denizli İdare Mahkemesi’ne dava açacağını duyurdu.

Gürpınar mahallesine 2,5 kilometre mesafede bulunan kalker ocağı işletmesi, bölgede yeni poligon sahalarının açılması için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Akdere Mevkii’nde bulunan ve 150 bin metrekare alana yayılan işletme 300 bin metrekaresi doğrudan dibe doğru olmak üzere toplam 3 milyon metrekarelik alanda maden arama amacıyla ÇED süreci başlattı. Bölgede tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler açılacak madenin toprak ve su kaynaklarına zarar vereceğini öne sürerek ÇED sürecine karşı çıktı. Eylem yapan köylüler topladıkları 900 imzayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

‘ÜÇ YENİ MADEN SAHASINA İZİN VERİLDİ’

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önceki gün köy muhtarlığına tebligat gönderdi. Yazıda 300 hektarlık alanda üç yeni maden arama sahası için ÇED olumlu raporu verdiği görüldü. Gürpınar Muhtarı Semih Varol; “Bölgede zaten bir maden var. Onun zararlarını görüyoruz. Köye çok uzak mesafede değil. Madenin yanı başında yeni ceviz sahaları var. Tavuk çiftlikleri var. O bölgede küçükbaş hayvanların otlakları var. Ormanlık bir alan. Madendeki patlamalar her şeyi etkiliyor. Her patlamada zemin suyu biraz daha derine iniyor. Bizim burada bulunan ve yıllardır sorunsuz akan su kaynağımız önceki yıllarda kurudu. Kaynaklarımızı kaybetmek istemiyoruz. İmza topladık. Karşı çıktık. ÇED olumlu raporu verilmesini anlamıyoruz. Hukuki süreci başlatacağız. Buradaki tüm vatandaşlar maden ocağına karşı” diye konuştu.

‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇILACAK’

Köylüler adına hukuki süreci takip eden avukat Hasan Ozan Orpak, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada yeni maden sahasının çok büyük bir alan olduğunu belirterek, “Hukuksal süreci başlatacağız. Denizli İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açacağız. Burada üç yeni maden sahasına izin verildiğini görüyoruz. 30 hektarlık alan dibe doğru maden sahası. Bu yer altı su kaynaklarının yönünü değiştirecek. Sadece Gürpınar’ı değil Uşak’ı da etkileyecek bir proje. Mevcut madenden çok ciddi bir toz salımı var. Bölgedeki ayçiçeği başta olmak üzere tarım ürünleri ciddi zarar görecek. ÇED raporunda orman örtülü alanlar, zeytinlik alanlar, tarım arazileri, su kaynakları göz ardı edilmiş. Mahkemede bunları gündeme getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi