Gümüşsu mahallesinin doğal kaynak suyu eski günlerini mumla arıyor.

Suyunun tadı ve içim keyfi ile mahalleye adını veren doğal kaynak suyu yanlış uygulamalar yüzünden içilemez hale geldi. Mahalle sakinleri duruma tepki gösterirken DESKİ ve Büyükşehir’in su kaynakları ve depolarda yenileme yapması gerektiğini savundu.

DEPOLARDA YETERLİ TEMİZLİK YOK

Çivril’in Gümüşsu mahallesinde bulunan doğal kaynak suyunun çıkış noktası ve depolandığı yerlerde kalite ve temizliğini kaybettiğini iddia eden sakinler depoların ve su kaynağının yenilenmesini istiyor. Vatandaşlar dağdan çıkan ve doğallığı ile dillere destan olan suyun son yıllarda uygulanan yanlış politikalar yüzünden mikrop yuvası haline geldiğini iddia etti. Suyun kaynağından çıktıktan sonra eskisi gibi kendi halinde akmadığını ve uygunsuz şartlarda depolandığını belirten vatandaşlar mahalleye su veren beş deponun da aynı şekilde olduğunu söyledi.

KLORLAMA KONTROLSÜZ VE DENETİMSİZ

Depolardaki hijyen sorunu yüzünden aşırı klorlama ve ilaçlama yapıldığını iddia eden vatandaşlar “su çıktıktan sonra kaynakta kirlenmeye başlıyor. Çünkü orada çok bekliyor, sonra depolara giden su depolar da bakımsız olduğu için orada da kirleniyor. Bu kirliliği ve mikropları öldürmek için suya klor veriyorlar dolayısıyla meşhur Homa suyu klorla ilaçla doğallığını kaybediyor” dedi.

DEPOLAR BAKIMSIZ. KAÇAK ÇOK

Depoların eski ve bakımsız olduğunu belirten vatandaşlar depolardan su kaçağının çok olduğunu belirterek “çıkan su önceden içme suyu olarak kullanılıyor kalanı sulama suyuna veriliyordu. Büyükşehir olduktan sonra sözde su kontrol altına alındı, ama depolar o kadar bakımsız ki önceden doğaya salınan su depoda muhafaza ediliyor. Ancak depolardaki kaçaklar yüzünden bu sular zayi oluyor. Bir zamanlar her damlası kullanılan suyun şimdi yarıdan fazlası akıp gidiyor” dedi.

BİDONLARLA SU TAŞIYANLAR ARTIK GELMİYOR

Gümüşsu’ya önceden insanların araçları ile gelip bidonlarla evlerine su taşıdığını belirten vatandaşlar “önceden özellikle pazar günleri Gümüşsu’nun her yerinde arabalarına su dolduran insanlar olurdu. Saatlerce çeşme ya da kaynak başında beklerlerdi. Bazı işletmeler dükkânlarında ‘Homa suyu’ diye camlarına yazar ve her ortamda suyumuz konuşulurdu. Ama son birkaç yıl içinde suyun kalitesi yetersiz ve yanlış uygulamalarla bozuldu. Şimdi ne su doldurmaya gelen var ne de Homa suyundan bahseden” diyerek duruma tepki gösterdiler.

SU FİYATI ARTTI KALİTESİ DÜŞTÜ

Yıllardır içme suyu olarak kullandıkları suyu DESKİ ile birlikte 7 kat pahalı içmeye başladıklarını ifade eden Gümüşsulular “önceden su 50 kuruştu ve temizdi, sağlıklıydı. DESKİ ile birlikte suyun litre fiyatı 3,5 lira oldu. Suyun fiyatı arttı ama kalitesi düştü. Suyu hem pahalı kullanıyoruz hem de sağlıksız su içiyoruz” dediler.

Mahallede daha önce özel bir su firması bulunduğunu ve Gümüşsu’dan çıkan suyun marka olduğunu belirten vatandaşlar “dağdan çıkan suyumuz o kadar kaliteli ve temizdi ki yıllarca özel bir su firması burada şişeleme ve satış yaptı. Ancak şimdi çeşmeden akan su bile bizi tereddütte bırakıyor. Elimizdeki suyu kullanamıyor biz bile hazır su içiyoruz” dedi.

Su kaynaklarında ve depolarda yaşanan sağlık ve hijyen sorunlarının DESKİ tarafından giderilmesini isteyen mahalle sakinleri seslerini yetkililere duyurmak istiyor.

Editör: Haber Merkezi