Oysa bir firmanın internet ortamında mevcut varlığının bulunması, söz konusu firmanın gelişeceği ya da başarı elde edeceği anlamına gelen bir durum değildir. Bu durumu mümkün kılan, Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı ile çalışmaktır.

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı, beraberinde çalıştığı firmanın mevcut markası için hedef kitle analizi yapan, bu analiz çerçevesinde marka tanınırlığını arttırmak için stratejiler geliştiren kişidir. Bu uzmanın söz konusu strateji gelişimi esnasında SEO, banner reklamı ve Google Analytics gibi kavramlar ile doğrudan ilişki içerisinde olduğunu söylemek de mümkündür.

Dijital ve Pazarlama ve Strateji Uzmanı Nasıl Olunur?

Esas itibari ile bakıldığında bu konuda getirilmiş olan herhangi bir eğitim şartı yoktur. Ancak alınacak çeşitli eğitimler ve sertifikalar deneyimin pekişmesini sağlayabilecektir.

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı olmak isteyen kişilerin taşıması gereken en temel iki özellik ise ikna kabiliyeti ve iletişim becerisidir. Bu iki unsur açısından gelişim kat eden kişilerin dijital pazarlama alanında da kendilerini geliştirmeleri mümkündür.

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı Ne İş Yapar?

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanlarının en temel görevi, şirketin imajının güçlenmesi ve mevcut firma kimliğinin dijital ortamda da desteklenmesidir. Ayrıca internet dünyasının marka büyümesi konusundaki gelişimi göz önünde bulundurulduğunda, Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanının bu yönü mutlaka kullanması gerektiğini söylemek de mümkündür.

Genel olarak sınırlandırmak ve sınıflandırmak gerekirse, bir Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı görev ve sorumlulukları aşağıda verildiği gibidir.

  • Dijital dünyada var olan trendleri ve yenilikleri takip etmek,
  • Dijital dünyadaki hızlı gelişim süreci göz önünde bulundurulduğunda sürekli bir gelişim hali içerisinde bulunmak,
  • Sosyal medya platformlarının aslında yalnızca sosyalleşme amacı ile kullanılmadığının bilincinde olarak çeşitli değerlendirmelerde bulunmak,
  • Markanın daha fazla kitleye ulaşması için atılması gereken adımları takip etmek,

Bir Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanının görev ve sorumlulukları arasındadır.

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanının Bilmesi Gerekenler

Öncelikle dijital ortamda varlık oluşturmak zor değildir. Zor olan bu varlığın korunmasını ve gelişimini sağlamaktır. Çünkü her sektörde hizmet sunan birden fazla firma bulunur. Bu firmalar arasından sıyrılmanın yolu ise, hizmet sunulan firmanın ayırt edici yönünü bulmaktır. Örneğin bebek eşyası satan bir firma için “% 100 pamuk” ibaresi oldukça önemlidir. Bu ifade, aynı zamanda firmanın ayırt edici yönünü ortaya koymaktadır.

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı, yukarıda verilen pazarlama stratejilerine ek yaygın yöntemleri de bilmelidir. Örneğin “SEO” kavramının pazarlama stratejileri açısından önemi büyüktür. Bu kavramın öneminin bilincinde olmak ve bu hususta kendini geliştirmek için atılması gereken adımları mümkün olan en sağlıklı şekilde atmak gereklidir.

Google tarafından geliştirilmiş olan çeşitli pazarlama araçları mevcuttur. Aynı şekilde bu araçlar ile ilgili sunulan eğitimler de bulunmaktadır. Eğitimleri almak ve araçların kullanımına her açıdan hâkim olmak Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı için büyük bir artıdır.

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

2021 yılı verileri baz alındığında, bir Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı için belirlenmiş olan maaş alt sınırı 5 bin TL civarıdır. Söz konusu uzmanın beraberinde barındırmakta olduğu bilgi, donanım ve deneyim seviyesine bağlı olarak bu fiyatın 5 bin 500 ila 10 bin TL seviyesine kadar çıkabileceğini söylemek mümkündür.