‘ Gün içinde bir şey yemiyorum ama kilo alıyorum !’ Hiçbir şey yemediğini söyleyen kimseler nasıl oluyor da kilo alıyor? Gün içinde yenmeyen yiyecekler acaba gece mi yeniyor?

Diyet yapıyorum adı altında aç kalan kimseler gece yemek yeme atağı yaşamaktadır. Gün içinde doğru miktarda beslenmek gece yeme ataklarının önüne geçecektir.

Gece yeme atağının bir diğer nedeni de düzensiz uykudur. Düzensiz uyku hormon salınımını bozar ve düzensiz yemek yemelere neden olur.

Gece yemek yemeye başka bir bakış açısı da psikolojik nedenlerdir. Psikolojik sebeplerle gece yeme atakları artar. Örneğin duygu durum bozuklukları mutsuz hissetme hali gece özellikle tatlı yeme isteğini doğurur. Psikolojik nedenlerle kullanılan depresyon ilaçları da yan etki olarak iştah açıp tatlı yeme isteğini arttırabilir.

Gece yemek yeme vücudun hormon sistemini bozacaktır. Özellikle insülin hormonu etkileneceğinden Diyabet riski artacaktır. Bel çevresinde yağlanmaya neden olacaktır. Bel çevresindeki yağlanmayla beraber iç organlardaki yağlanmalar artacaktır. Hızlı kilo kazanımı ve sağlıksız beslenme kolesterol değerlerini bozacaktır. Kolesterol, kan şekeri bozukluğu ve kilo ile paralel olacak gelen bir seçenek de kalp rahatsızlıklarıdır.

Gece yeme ataklarının önüne geçmek için ne yapmalıyız?

Gün içerisinde 3 ara 3 ana öğün beslenmek, kişisel olarak koşullanıp gece 22.00’dan sonra besin almamak, gündüz beslenirken fiziksel aktivite ve bazal metabolizma hızınıza uygun enerji almak gece yeme ataklarını engeller.

Gece yeme ataklarıyla ilgili klinik deneyimim, psikolojik nedenli olduklarına dairdir. Gün içindeki olumsuzluklardan etkilenen kimseler geç saatlerde yemek yemeği isteği duymaktadır. Bedeninden memnun olmayıp bu memnuniyetsizlikle kendini cezalandırma durumunun varlığı, mod düşüklüğü nedeniyle mutluluğu besinlerde arama dürtüsü gece yeme isteklerini arttırır.

Gece yeme isteğinin ardından duyulan pişmanlık ve tekrar eden mutsuzluk hali, mutsuzlukla gelen spor yapıp zayıflama isteği .. Spor sonrası halsiz düşüp gün içinde yeterli beslenememe ve devamında tekrar gece yeme .. Sürekli çark eden bir döngü ..

Bu döngüyü düzene sokmak temel olarak iyi ve dengeli beslenmekle başlar.