İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Koray Eren Meclise gelmeden çok önceden firma yetkilisi ile görüşmelerin yapılmasını, “tencerede pişmiş, yağı tuzu salçası eklenmiş biz pişirdik siz yiyin diye meclisin önüne getirilmiş.” Sözleri ile ifade etti.

NEREDE KALDI PANDEMİ?

Pandemi nedeniyle 2021 yılında yapılmayan Festival tarihindeki vaka sayısı ile şimdiki vaka sayısı arasındaki farka dikkatleri çeken meclis üyesi Koray Eren, “1.si 1994 yılında Çivril kaymakamlığının düzenlediği Çivril Uluslar Arası Elma Tarım ve Kültür Festivali ilçemiz adına güzel bir kazanım olmuştur. 2.sinden itibaren belediyemiz festivalleri düzenlemiş günümüze kadar gelmiştir. Festival kapsamına 1994’ten bu güne tarımla ilgili makine ve ekipman, traktör vb. olmak üzere festivalimizde yıllarca sergilenmiş, festivalin adında bulunan tarım kelimesinin hakkı verilmiştir. 23. Festivalimizi 2019 yılında gerçekleştirdik fakat 2020 yılında pandemiden dolayı yapamadık. 2021 yılında Ağustos sonu Eylül başı günlük vaka sayısı 20 binlerdeyken 24. Çivril Elma Tarım ve Kültür Festivalini pandemiyi bahane ederek yapmamayı tercih ettiniz. 05 Ocak 2022 itibariyle günlük vaka sayısı 66 bin 467 iken referansı kuvvetli bir yandaş bir vatandaşa tarım fuarını yapmak için izin vermeyi düşünüyorsunuz. Nerede kaldı pandemi?”şeklinde konuştu.

FESTİVALİ BALTALAYACAK İCRAAT

İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Koray Eren söz konusu firmanın Çivril’de Mayıs ayında düzenleyecek olduğu tarım fuarının afişini meclise göstererek, “Fuarı düzenleyecek olan firma yetkilisi 11 Kasım 2021 tarihinde sosyal medya hesabında 1. Çivril Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı broşürleri paylaşılmıştır. Bu şahıs belediyeden kimlerle görüştüyse reklamın altına Çivril Belediyesi logosunu ve Ziraat odasının logosunu koymuş. Ziraat Odası ile görüştüğümüzde böyle bir şeyden haberlerinin olmadığını öğrendik. Bu paylaşım bir gün önce yine yapıldı ve belediyemiz müdürlerimizden Ramazan Aydın’ında bu paylaşımın altında beğenisi var.

Fuarın 14-17 Mayıs tarihlerinde yapılacağı broşürde ifade edilmiş. Tarihine bakacak olursak 24.sü 30 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan 24 yıllık Tarım Festivalimizi baltalayacak, firmalara nasıl olsa Mayıs ayında açtık Ağustos ayında stant açmaya ne gerek var dedirtecek icraat ancak size yakışırdı.”sözlerini kullandı.

23 YILLIK EMEK VE AMAÇ UĞRUNA RET OYU VERİYORUM

Söz konusu firmadan talep edilen yer kirası ile barakada şeftali alan vatandaşın ödediği kiranın aynı olduğunu vurgulayan Koray Eren, “Her zaman olduğu gibi tencerede pişmiş, yağı tuzu salçası eklenmiş biz pişirdik siz yiyin diye meclisin önüne getirilmiş, tarım festivalini yapacağız diye festival firmalarına duyuru yapılmamış, başka firmalardan teklif alınmamış nerede kaldı şeffaflık. Pazar yeri çevresinde ne kadar alan kullanılacak belli değil günlük 3 bin TL bu vatandaşa. Kızılcasöğüt’te barakada şeftali alımı yapan vatandaşın kirası da 3 bin TL başkan. Çamlık düğün salonunda düğün yapmanın ücreti 3 bin TL ama kullanım alanı belli. Çivrilli vatandaştan para kazanalım Çivrilli olmayandan kazanmaya gerek yok bu nasıl bir mantık?

  1. yıldır yapılan 24.’sü yapılmayan Uluslar Arası Elma Tarım ve Kültür Festivalimize katkıda bulunan tarımsal ekipman, malzeme, makine ve traktör vb. katılımcı sayısını eksilteceğini düşündüğüm etkinliğe 23 yıllık emek ve amaç adına ret oyu veriyorum.”ifadelerini kullandı.

25 KİŞİYE HAKARET

İYİ Parti Meclis üyesi Koray Eren’in yaptığı konuşmanın ardından elindeki telefondan söz konusu paylaşımı bularak beğeni yapan Başkan Niyazi Vural, “paylaşımı görmemiştim sayenizde şimdi buldum ve beğendim. Görsem daha önceden beğenirdim.”demesi mecliste sesleri yükseltti.

Başkan Vural’ın Meclisi takmadığını ifade eden Koray Eren, “Meclise diyorsunuz ki ‘siz kimsiniz? Ben yaptım oldu’ burada 25 kişiye hakaret ediyorsunuz.”dedi.

BAŞKANDAN “PARAZİT YAPMA” İMASI

CHP Grup Başkan Vekili Nuri Özen’in millet ittifakı olarak aynı fikirde olduklarını ifade eden konuşmasının ardından başkan Vural, “mikrofonu kapatın parazit yapmasın.” Demesi ise mecliste tansiyonları biraz daha yükseltti.

FESTİVALDEN “TARIM” KALDIRILACAK SİNYALİ

Çivril Tarım ve Kültür festivalinden bahsederken “Tarım” ibaresini kullanmayan Başkan Vural düzenlenecek Tarım Fuarı ile birlikte festivalin adından tarımın kaldırılacağı sinyalini mi veriyor dedirten konuşmasında şunları kaydetti, “Çivril Elma ve Kültür Festivalimiz 1993 yılından beri yapılıyor. Bu festival içerisinde tarım aletleri de geldi sergilendi, satışı yıllardır yapıldı. Aynı zamanda Miryokefalon sempozyumları da düzenlendi. Büyükşehir belediyemizle beraber 4.sünü kutladığımız ve ileriki yıllarda da kutlamaya devam edeceğimiz Miryokefalon Zaferini anma etkinlikleri düzenliyoruz. Şimdi 93’ten beri yapılan sempozyumlara, Miryokefalon etkinliklerine gölge mi düşürmüş oluyoruz. Yine festivallerde sempozyumlar olacak yine sunumlar yapılacak.

Biz bugüne kadar Çivril’de yaptığımız bütün projelerde Çivrilli hemşerilerimizin ama turizm gelirleri ama tarımsal gelirleri artsın diye çalışma yapıyoruz. Çivril’e elma festivaline 10-20 bin kişi geldi, 17 Eylül’de Miryokefalon Zaferi etkinliklerinde bir o kadar kişi gelse Çivril turizmi kazansa, otelciler kazansa, lokantalar kazansa, bütün esnafımız para kazansa kötü mü? Çivrilimizin reklamı olsa kötü mü? Bu yıl 2.Yörük Şenlikleri yapıyoruz, bu yıl nilüfer şenliği yapmak istiyoruz bunları yaptığımız zaman Çivril’e zarar mı vermiş oluyoruz. Çivril esnafına zarar mı veriyoruz. Biz Çivril’e gelen ziyaretçi sayısı artsın diye uğraşıyoruz. Çivril’de tarım fuarı yapılmasına gerçekten muhalif misiniz yoksa sadece fuarı yapacak isim üzerinden mi muhalifsiniz öncelikle bunu netleştirelim.

ÇİVRİL’DE SATILAN HİÇ BİR ÜRÜNÜN SATIŞINA İZİN VERİLMEYECEK

Çivril esnafının sattığı ürünlerin satışının yapılacağı hiçbir fuarı kabul etmeyeceklerinin ifade eden başkan Vural, “Daha önceden de yaşadık. Karadenizliler günü yapacağım hamsi, fındık satacağım diyor biz hayır efendim bu saydıklarının hepsini Çivril’deki esnaf kardeşlerim de satıyor sen bu fuarı yapamazsın diyoruz. Siz tarım fuarına değil kişiye karşıyım diyorsunuz. Çivril’de yapılan işlere bodoslama karşı çıkıyorsunuz.”dedi.

SEMİH DERE’DEN ÇARPICI HESAP

Karşılıklı atışmaların ardından söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Semih Dere, “Bahsetmiş olduğunuz Miryofefalon etkinlikleri ile şenliklerle tarım fuarını birbirine karıştırmamak gerekiyor. Denizli bir tekstil bölgesi yılda 3-4 tane tekstil fuarı yapılmıyor ki; bir arada yapılsın tek bir seferde yapılsın diye.

Diyorsunuz ki, bu fuar gerçekleştiğinde vatandaşımıza gelir getirecek bir hesap yaptınız. Hesabı devam ettirmek istiyorum. Dediniz ki 100 kişi gelse bin lira harcasa 100 bin lira para eder. Evet doğru. O gelecek olan tarım aleti satacak olan 100 tane kişi bizim Çivril’de tarım aleti satan firmalara zararı dokunmayacak mı? Her biri 100 kişi 10 bin liralık tarım aleti satsa 1 milyon lira para eder. Orada sizin söyleminize göre 100 bin lira esnaf kazanacak diye diğer taraftaki esnafın 1 milyon lirasına mı engel olalım. Burada totalde adamlar 900 bin lira alacak, 5-10 bin lira verirse belediyeye yer kirası verecek harcayacak gidecek.

Bir diğer husus Perşembe günü pazaryerinin kirası 17 bin lira iken, neden bu kişilerden pazaryeri içi ve çevresi için 5 bin lira alıyoruz. Ve Pazar yerinin etrafının hiçbir etkinlik için tahsis edilmesini doğru bulmuyoruz. Buradaki yolların haftada 1 gün kapalı kalması bile sıkıntı oluştururken 3-4 gün boyunca oradaki yolların kapalı olması hem bu civardaki esnafa zararı olacak hem de itfaiye ve ambulansların çalışmasına mani olacaktır.” Şeklinde konuştu.

CHP ve İYİ Partinin ret oyu verdiği Çivril Pazar yeri ve çevresinin tarım fuarı alanı olarak kullanılmak üzere tahsis edilmesi ile ilgili gündem maddesi Ak Parti ve MHP’nin oylarını alarak oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis konuşmalarının tamamını aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

https://www.facebook.com/gencivrilgazete/videos/948687235752884

Editör: Haber Merkezi