Üstün yetenekli öğrencilerin nitelikli eğitim almaları için açılan ve fen programlarıyla desteklenen liseler. İlk olarak Ford Vakfı’nın destekleriyle 1962’de Ankara’da açıldı. Süreç içerisinde İstanbul, İzmir ve Gaziantep gibi büyük şehirler ile yaygınlaştı.

*Fen liseleri, fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar.

*Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.

*Öğrencileri araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlar.

*Yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirir.

*Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde

yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar.

*Birinci yabancı dili İngilizce olan fen liselerinde öğrenim süresi 4 (dört) yıldır.

*Yatılı ve karma okullardır.

Fen liselerinde Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri ağırlıklı olarak dersler bölgenin öğrencilere en nitelikli eğitimini verecek İl ve ilçe milli eğitim Müdürlüklerinin seçtiği Öğretmenlerle gerçekleştirilir.

Denizli’deki fen Liselerini inceleyecek olursak aşağıdaki tabloyu elde ediyoruz.

Okul Adı 2018 Yılı En Düşük Yüzdelik Dilim 2019 Yılı En Düşük Yüzdelik Dilim 2019 yılı en düşük yerleşim puanı
Erbakır Fen Lisesi 0,68 0.56 486,8924
AYDEM Fen lisesi 1,58 1,24 477,8247
Yaşar Kımıl Fen Lisesi 2,46 1,89 471,0372
Tavas Özay Gönlüm Fen Lisesi 7,73 7,26 430,5321
Çivril Şevkiye Özel Fen Lisesi 8,18 7,81 427,1075
Babadağ Ahmet Nazif Zorlu Fen Lisesi 8,53 7,27 430,4893

Çivril Şevkiye Özel Fen Lisesi(ÇŞÖFL) mezunlarının hangi okul hangi bölümü kazandıklarını internet sitelerinden göremiyoruz ama en başarılı öğrencinin Türkiye’de 50binlerde olduğunu biliyoruz. Bu sorun Çivril’deki bütün halkın sorunudur. Hepimiz evlatlarımızın en iyi eğitimi almasını isteriz. Denizli’deki sayılı NİTELİKLİ okullardan biri ilçemizde ama öğrencilerin bundan ne kadar faydalanabildiği de ortada.

Peki ÇŞÖFL neden daha başarılı olamıyor? Okulun öğretmen kadrolarında eksiklikler mi var? Okulun Laboratuvar imkanlarında eksiklikler mi var ? Bunların hepsi tam ise mevcut öğretmenlerin öğrencileri yeterince yukarıya taşıyamadığı aşikar değil mi ? Seçilen öğretmenler Sayın Cumhurbaşkanımızın istediği üzere liyakata göre mi seçiliyor yoksa eş dost akraba ilişkisine göre mi ?