Fabrikatör Bayram yaklaşık 2 yıldır iyi bir verim alamadığı fabrikasındaki ustabaşına sordu? Senin gibi becerikli birisi nasıl oluyor da fabrikadan istediği kadar verim alamaz?

Bilmiyorum. Bütün isçileri çok çalıştırdım. Birçoğunu işten atmakla tehdit ettim. Ama başarılı olamadım.

Fabrikatör Bayram yakınında duran bir isçiye sordu: Bugün kaç kazan çelik erittiniz? 6 Fabrikatör Bayram bir tebeşir parçası alarak yere büyük bir 6 yazdı çıkıp gitti.

Gece isçileri geldiği zaman bu 6 rakamının ne olduğunu sordular.

Gündüz isçileri de: Patron bugün burada, Bize kaç kazan çelik erittiğimizi sordu 6 cevabını verdik, buraya 6 yazdı ve gitti.

Ertesi gün Fabrikatör Bayram fabrikayı yine dolaştı. 6 rakamı silinmiş ve yerine 7 yazılmıştı.

Gündüz isçileri gelince 7’yi gördüler. Demek gece çalışanlar kendilerinden daha iyi iş yaptıklarını zannediyorlardı? Kendilerini gece isçilerinden üstün göstermek için büyük bir gayretle çalıştılar ve yere 10 yazdılar.

Çok geçmeden fabrikanın verimi o civardaki bütün fabrikaları geçti.

Nasıl mı? Fabrikatör Bayram bunu söyle açıklıyor: İş yaptırmak için rekabet hissini uyandırmak gerekir. Anlatılan hikayede bir iş sömürüsü olsa da insanlardaki ben duygusunun açığa ve ön plana çıkması birincil nedendir.

Amaç herkesi mücadele etmeye sevk etmek değildir. Onları bir birine üstün gelmeye teşvik etmektir. Üstün gelme hissi insanların ruhunu coşturur.

Hayatta başarılı olan her insanın en sevdiği şey; başaracağı iştir. Çünkü bu başarıda kendisini ifade eder ve bu sayede değerini, üstünlüğünü gösterir.

Bazı insanlar Kişisel yetenek ve başarıları abartırlar, Karşısındakini aşırı yüceltirler veya yererler. Her yönden ehil kişi olduklarına inanırlar. Empati kurmaktan yoksundurlar Diğer kişileri ezici ve aşağılayıcı bir tutuma sahiptirler

İşte bu yüzden, bir oturuşta 300 adet çöp şiş, en hızlı tako yemek, en fazla acı biber yemek gibi manasız yarışmalar buradan gelir.

Üstün gelmek, değerini göstermek çoğu insanın en önemli isteğidir.

Geçen hafta okumanın önemine değinmiştim şimdiye kadar yayınlanan yazılarımın içinde en az okunan yazım oldu. Ne yapalım biz okumayı ve önemini anlatalım en azından yangına su taşıyan karınca misali safımız belli olsun!

Esen Kalın…