EVLAT EDİNME DAVASI NEREDE AÇILIR?

Evlat edinme davası nerede açılır davanın görülmesi ve evlat edinmenin gerçekleşmesi anlamında özellikle öğrenilmesi ve hata yapılmaması gereken bir konudur. Evlat edinme davası nerede açılır dediğimizde karşımıza ikili bir ayrım çıkmaktadır. Evlat edinme amaçla

bağlantılı olarak eşlerin birlikte evlat edinmesi veya tek başına evlat edinme olarak gerçekleşebilmektedir. Bu anlamda tek başına evlat edinmede yetkili mahkeme evlat edinenin oturma yeridir. Eşlerin birlikte evlat edinmesinde ise eşlerden birinin oturma yeri mahkemesinde dava açılabilecektir. Evlat edinme davası görevli mahkeme ise Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun madde 4 uyarınca Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde bu dava Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülecektir.

EVLAT EDİNME DAVASI NE KADAR SÜRER VE AÇMA SÜRESİ

Evlat edinme davası ne kadar sürer ve dava açma süresi nedir soruları evlat edinmek isteyen kimselerce sıklıkla sorulmaktadır. Evlat edinmede dava açma süresi dilekçenin yazılması ve mahkemeye verilmesini kapsamaktadır. Kişi, evlat edinmek istediği andan yazılı dilekçeyle mahkemeye başvurduğu ana kadarki süresi dava açma süresi olarak görmelidir. Bununla birlikte evlat edinme davası ne kadar sürer sorusunun kesin bir yanıtı da bulunmamaktadır. Dava süreci birçok etkene bağlı olarak uzayıp kısalabilmektedir. Ancak ülkemizde adil yargılanma hakkının usul hukuku bağlamında kabul edildiğini ve dolayısıyla makul süre içerisinde davanın sona erdirileceğini unutmamak gerekir.

Dava her ne kadar mahkemenin iş yükü veya usul işlemlerinin doğru yapılması gibi etkenlere bağlı değişiklik gösterse de yargılamada hedeflenen süre 259 gün olarak belirlenmiştir. Dava işlemlerinin takip edilmesi ve doğru ilerletilmesi ile bilirkişi raporu gibi dış etkenlerin hızlı gerçekleşmesi süreci kısaltabilecektir. Evlat edinme davası genel olarak en erken 5 ya da 6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Evlat edinmenin kaldırılması davası açma süresi evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına dair sebebin öğrenilmesinden itibaren 1 yıldır.