6 ay sonra anne sütüne ek olarak katı gıdalar ile beslenmenin devamı getirilmelidir. Bunun dışında anne gebelikte yeterli ve dengeli beslenmiş ise, bebeğin ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ dokusuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile birlikte doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder. Sütü ile bebeğin ihtiyaçlarını tamamen karşılayan bir anne ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır.

Emzirme döneminde hangi besinleri tüketmeliyim?

Süt üretimini hızlandırmak için sağlıklı seçimler yapmaya odaklanmalısınız, bu nedenle de emzirme döneminde beslenmenin ayrı bir önemi olduğunu unutmayın.

–B12 vitamini anne sütü için çok önemlidir ve en iyi kaynakları yağsız et, yumurta, süt ve süt ürünleridir.

-Annenin kemik sağılığı için kalsiyumda oldukça önemlidir. Kalsiyum kaynakları ise süt ve süt üeünleridir.

–Folikasit gebelikte olduğu kadar emzirme döneminde de aynı önemde alınmalıdır. Kaynaklarının başında yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir.

-Kırmızı et, tavuk, fasulye, mercimek ve deniz mahsulleri gibi protein açısından zengin gıdalar tercih edilmesi gerekmektedir.

-Annenin beslenmesinde balık tüketimi oldukça önemlidir. Balıkta bulunan ve anne sütü ile bebeğe geçecek olan omega-3 bebeğin mental gelişimi için elzemdir.

-Meyve ve sebze tüketimi arttırılması ve yanı sıra çeşitli tahıllar beslenmeye eklenmelidir. Bunun dışında doğru porsiyonlarla yiyeceğiniz kuruyemişlerde anne sütünü arttırmaktadır.

Emzirme döneminde ne yememeliyim?

Yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin izleri anne sütü ile beraber bebeğinize aktarılır. Bu nedenle bazı besinlerden uzak durmanız sizin ve bebeğiniz için faydalı olacaktır.

-Özellikle bu dönemdeki en büyük şikâyetlerden biri gaz sancılarıdır. Bakliyatlar, brokoli, karnabahar, lahana çeşitleri, acı ve baharatlı yemekler, süt ve süt ürünleri gibi gaz yapan gıdaları tüketirken dikkatli olmanız gerekir.

-Bununla beraber soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar ve acı baharatlar sütün tadını değiştirebilir ve bebeğinizi rahatsız edebilir.

-Emzirirken çay ve kahve tüketiminize özen göstermelisiniz. Eğer bebeğiniz huzursuz görünüyorsa ya da zor uyuyor ise, kafeini azaltmayı ya da hiç almamaya çalışın. Bunlar yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

-Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinlerden uzak durulmalıdır.

-Sigara, alkol ve yapay tatlandırıcılar kullanılmamalıdır.

Emzirme döneminde kilo verebilir miyim?

Vücudunuzda, emzirmeye hazırlanmanıza yardımcı olmak için hamilelik sırasında yağ depolarınızın olması normaldir. Bebeğinizi emzirmek, bu yağ depolarını süt yapmak için enerjiye dönüştürmeye yardımcı olacaktır ve siz zaten emzirme ile beraber bir miktar kilo kaybedeceksiniz. Bu sebeple ilk 3 ay zayıflama diyetleri anne için zararlı olabilir. İlk 3 aydan sonra, ayda yaklaşık olarak 500gr-2 kg kaybetmek, yaptığınız süt miktarını veya kalitesini etkilememektedir.

Günlük enerji alımınız 1800 kalorinin altına düşerse, vücudunuz için gerekli olan besin öğelerini yeterli düzeyde alamaz ve süt salınımı olumsuz yönde etkilemiş olursunuz.