Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyulan en önemli besin kaynağıdır. Bu nedenle uzmanlar bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesini önermektedir. Ve 6 ay sonra anne sütüne ek olarak katı gıdalar ile beslenmenin devamı getirilmelidir. Bunun dışında anne gebelikte yeterli ve dengeli beslenmiş ise, bebeğin ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ dokusuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile birlikte doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder. Sütü ile bebeğin ihtiyaçlarını tamamen karşılayan bir anne ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır.
Emzirme döneminde hangi besinleri tüketmeliyim?
Süt üretimini hızlandırmak için sağlıklı seçimler yapmaya odaklanmalısınız, bu nedenle de emzirme döneminde beslenmenin ayrı bir önemi olduğunu unutmayın.
-B12 vitamini anne sütü için çok önemlidir ve en iyi kaynakları yağsız et, yumurta, süt ve süt ürünleridir.
-Bunun yanı sıra annenin kemik sağılığı için kalsiyumda oldukça önemlidir.
-Folikasit gebelikte olduğu kadar emzirme döneminde de tüketilmesi oldukça önemlidir ve bu kaynakların başında yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir.
-Kırmızı et, tavuk, fasülye, mercimek ve deniz mahsulleri gibi protein açısından zengin gıdaları tercih edin.
-Annenin beslenmesinde balık tüketimi oldukça önemlidir. Balıkta bulunan ve anne sütü ile bebeğe geçecek olan omega-3 bebeğin mental gelişimi için önemlidir.
-Meyve ve sebzelerin yanı sıra çeşitli tahıllar seçin. Bunun dışında doğru porsiyonlarla yiyeceğiniz kuruyemişlerde anne sütünü arttırmaktadır.
Emzirirken, farklı yiyecekler yiyerek anne sütünün lezzetini değiştirirsiniz. Bu, bebeğinizi farklı tatlara maruz bırakır ve bu da ona katı yiyecekleri daha kolay bir şekilde kabul etmesine yardımcı olabilir.
Emzirme döneminde ne yememeliyim?
Yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin izleri anne sütü ile beraber bebeğinize aktarılır. Bu nedenle bazı besinlerden uzak durmanız sizin ve bebeğiniz için faydalı olacaktır.
-Özellikle bu dönemdeki en büyük şikâyetlerden biri gaz sancılarıdır. Bakliyatlar, brokoli, karnabahar, lahana çeşitleri, acı ve baharatlı yemekler, süt ve süt ürünleri gibi gaz yapan gıdaları tüketirken dikkatli olmanız gerekir.
-Bununla beraber soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar ve acı baharatlar sütün tadını değiştirebilir ve bebeğinizi rahatsız edebilir.
-Emzirirken çay ve kahve tüketiminize özen göstermelisiniz. Eğer bebeğiniz huzursuz görünüyorsa ya da zor uyuyor ise, kafeini azaltmayı ya da hiç almamaya çalışın. Bunlar yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
-Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
-Sigara, alkol ve yapay tatlandırıcılar kullanılmamalıdır.
Emzirme döneminde kilo verebilir miyim?
Vücudunuzda, emzirmeye hazırlanmanıza yardımcı olmak için hamilelik sırasında yağ depolarınızın olması normaldir. Bebeğinizi emzirmek, bu yağ depolarını süt yapmak için enerjiye dönüştürmeye yardımcı olacaktır ve siz zaten emzirme ile beraber bir miktar kilo kaybedeceksiniz. Bu sebeple ilk 3 ay zayıflama diyetleri anne için zararlıdır. İlk 3 aydan sonra, ayda yaklaşık olarak 500gr-2 kg kaybetmek, yaptığınız süt miktarını veya kalitesini etkilememektedir.
Günlük enerji alımınız 1800 kalorinin altına düşerse, vücudunuz için gerekli olan besin öğelerini yeterli düzeyde alamaz ve süt salınımı olumsuz yönde etkilemiş olursunuz.
Emzirme döneminde ekstra kaloriye ihtiyacım var mı?
Ekstra kalori konusunda en önemli 3 soru gebelik öncesi kilonuz, hamilelik sırasında ne kadar kilo aldığınız ve ne kadar aktif olduğunuzdur. Ama genel olarak baktığınızda günlük enerjinizi devam ettirebilmek için günde 330 ila 400 kalori ilavesi gerekir.
Emzirme döneminde ne kadar sıvıya ihtiyacım var?
Süt arttırıcı besinlerin başında su gelmektedir. Günde en az 2,5-3 litre su içtiğinizden emin olun. Suyun yanı sıra sıvı alımını arttırmak için ayran, kefir, süt, komposto ve hoşaflar da tercih edebilirsiniz. Meyve suları ve şekerli içeceklere karşı dikkatli olun. Çok fazla şeker kilo alımına katkıda bulunabilir ve hamilelik kilonuzu kaybetmeyi engelleyebilir.
Bebeğiniz için Emzirmenin Faydaları Nelerdir?
Anne sütü bebekler için ideal beslenmeyi sağlar. Bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyulan vitamin, protein ve yağın neredeyse mükemmel bir karışımına sahiptir. Ve hepsi daha kolay sindirilmiş bir formda sağlanır. Anne sütü bebeğinizin virüs ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olan antikorlar içerir. Emzirmek bebeğinizin astım veya alerjiye sahip olma riskini azaltır. Ayrıca, sadece ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin daha az kulak enfeksiyonu, solunum yolu hastalığı ve ishal belirtileri vardır. Emzirme, bazı çalışmalarda daha ileri çocukluk döneminde IQ puanlarına bağlanmıştır. Dahası, fiziksel yakınlık, cilt-cilt dokunma ve göz teması, bebeğinizin sizinle bağ kurmasına ve güvende hissetmenize yardımcı olur.