Elma sezonunun başlamasıyla birlikte Çivrilli elma üreticilerinin dertleri de başladı.

Türkiye’nin sofralık elma üretiminin yüzde otuzunu karşılayan Çivril’de elma üreticisi, birinci sınıf elmayı silkeleyip meyve suyu fabrikalarına satmak zorunda kaldı.

Yıllık 250 BİN Ton elma yetiştirilen Çivril’de elma hasadı ile birlikte sorunlar başladı. Soğuk hava depolarında kilo maliyeti 3 lirayı bulan elma 4 liradan alıcı bulunca üretici elmayı silkeleyip meyve suyu fabrikalarına meyve suyu için sattı. Depolama ve kasa maliyeti olmadan 2,850 liradan çürüğe elma satan üretici, bu sene depolara elma koymadı.

TÜCCAR İSTEDİĞİ FİYATTAN ALIYOR

Birçok çiftçinin ürettiği elmayı tüccara vermek zorunda kaldığını belirten üreticiler “tüccar geliyor 4 lira fiyat veriyor. Toplaması kasası bize ait. Satmasak depoya koysak depo maliyeti çok fazla, depoyla birlikte bir kilo elmanın maliyeti 6 -7 lira olacak. Ama biz elmayı 8 – 9 liraya satamayacağız. Dolayısıyla 4 liradan tüccara verip depo maliyetinden kurtuluyoruz. Tüccar ovada ne kadar elma varsa istediği fiyattan topluyor ve iki üç ay sonra fiyatı istediği gibi yönlendirerek satıyor. Yani kazanan tüccar oluyor çiftçi 3 liraya mal ettiği elmayı zorla 4 liraya satarsa elindeki malı çıkarmış oluyor. Bu şartlarda para kazanması zaten imkansız” dedi.

DEPOLARDA ÜRETİCİNİN ELMASI YOK HEPSİ TÜCCAR MALI

Çivril’de faaliyet gösteren depolarda bu sene üreticinin malı olmadığına dikkat çeken çiftçiler “bu sene depoya elma koyan çiftçi yoktur. Depolardaki malların neredeyse tamamı tüccara ait. Elmayı üreten mağdur arada alıp satan işin patronu olmuş. Biz bir yıl boyunca ilacı, suyu, toplaması, budaması uğraşıyoruz ama işin son noktasında tüccar geliyor kaymağını yiyor” diyerek çaresizliklerini dile getirdiler.

ÇARE BİRLİK KURMAKTA

Meyve ve sebzede özellikle de elma fiyatlarının belirlenmesinde devletin belirleyici olmasını isteyen üretici “Çay da Fındık da tütün de nasıl fiyat belirleniyorsa elma şeftali gibi meyvelerde de taban fiyat olmalı devlet alım garantisi vermeli. Tüccar geliyor istediği fiyattan alıyor. Gelmiyorum dediği anda toplanan depoya konan tüm ürün elde kalıyor” diyerek yetkililerden destek ve yardım istediler.

Editör: Haber Merkezi