Çivril Belediye Başkanı Av. Niyazi Vural, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen Çivril Uluslararası 23. Elma-Tarım ve Kültür Festivali tanıtım toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Çivril’in tanıtımına büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Vural; “Çivril Denizli’nin merkezden sonra en büyük ilçesi. Turizm master planı başta olmak üzere Çivril’in tanıtımı için bir çok etkinlikler yapıyoruz. Şimdi etkinliklerimizden bir tanesi bu festivalimiz ’23. Çivril Elma-Tarım ve Kültür Festivali’.” dedi.

Çivril’in 40 farklı medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Vural; “Çivril M.Ö. 3000 yıllarına dayalı bir yerleşim, kurulmuş bir şehir. Bir Beyecesultan höyüğümüz var bu höyükte 40 katmanlı bir şehir olduğu 1950’li yıllarda İngiliz bilim adamları tarafından keşfedilmiş. Doğal Afetlerden sonra şehir yıkılıyor ve üzerine yeni şehirler yapılıyor. Burada 40 farklı medeniyet yaşamış ve bu bölgede çeşitli afetler yaşanmasına rağmen bu topraklar terk edilmemiş. Bizler de bu verimli topraklar üzerinde yaşantımıza devam ediyoruz.

Verimli topraklara sahibiz. Menderes nehrinin kaynağını oluşturan bol sulara sahibiz. Çivrilimiz’in Turizm master planını tamamladıktan sonra da Çivril’i bir turizm merkezi haline dönüştüreceğiz.

Festivalimiz, 29 Ağustos 2019 Perşembe günü saat 17:00’de başlayacak. TRT müzik kanalı ‘Alaturka Akşamlar’ adlı programını Çivril’den canlı olarak yapacak.” dedi.

30 Ağustos Çivril’in kurtuluşu yıldönümü etkinlikleri ile birleştirilerek 4 gün sürecek olan Çivril Uluslararası 23. Elma-Tarım ve Kültür Festivali’nin programı hakkında da bilgiler veren Vural şunları kaydetti;

“30 Ağustos 2019 Cuma günü festivalimizin ikinci günü aynı zamanda Çivril’imizin kurtuluş yıldönümü ve bu bağlamda etkinliklerimiz olacak. Aynı zamanda bu gün ilk kez yapılacak olan bir Tarım Çalıştayı oluşturuldu. Çivril’de meyvenin her çeşidi yetiştiriliyor ve en lezzetlisi yetiştiriliyor. Tabi bunun da pazarlanması tanıtımı konusunda eksikliklerimiz var. Çivrilimizi Lavanta’nın merkezi, aromatik bitki ve seracılığın merkezi haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu tarım çalıştayında da çok güzel bildiriler yayınlanacak ve Çivril’i turizmde olduğu gibi, tarımın, meyveciliğin ve sebzeciliğin merkezi haline dönüştürmek için çalışmalarımız devam edecek. Bir birinden değerli sanatçılarımız festivalimizi renklendirecek. Son olarak Bilal Sonses sanatçımızın konseri ile festivalimizin 2. günü tamamlanacak.

31 Ağustos Cumartesi günü festivalimizin 3. gününde Miryokefalon Savaşının 843. Yıl dönümü etkinlikleri de olacak. Hep kapalı alanlarda yapılan Miryokefalon etkinliğimizi bu yıl ilk defa Işıklı Mahallemizin Akgöz Pınarlarında açık havada gerçekleştireceğiz. Miryokefalon Savaşı’nın Çivril İlçesi sınırlarında meydana geldiğine dair hiç bir tereddüt yokken son yıllarda komşu illerden bu savaş burada da meydana gelmiş olabilir gibi varsayımlarla tarihe bir güncelleme yapılmak isteniyor. Ama bu savaşın Denizli ilinin Çivril ilçesi sınırları içerinde olduğu konusunda geçmiş yıllarda yapılan araştırmalara dayanarak bir tereddüt yok. Biz yine Miryokefalon Savaşının meydana geldiği coğrafyayı birebir göstermek açısından Işıklı’da açık havada düzenleyeceğiz. Yine aynı gün atlı cirit gösterilerimiz olacak. Yine çok değerli sanatçımız Efe konseri ve akşam sahne alacak olan Ahmet Şafak konseri ile 3. gün etkinliğimiz son bulacak.

1 Eylül Pazar günü festivalimizin 4. ve son günü Beycesultan tarihini yaşandığı yerde anlatmak istedik. Bu güne kadar hep kapalı alanlarda konferans salonlarında düzenlenen toplantıyı höyüğün olduğu yerde yani Beycesultan’da yapacağız.

Festival etkinlikleri çerçevesinde en iyi elma-şeftali yetiştirme, elmalı pasta, elma güzeli, en yavaş bisiklete binme, çekirdek yeme yarışmaları, halk oyunları gösterileri ve akşam da Burcu Güneş konseri ile etkinliğimiz sona erecek.

Programa alamadığımız bir çok sürpriz etkinlikler de festival çerçevesinde meydana gelecek.”

Tüm Türkiye’yi festivale davet ederek sözlerini noktalayan Vural; “Sizlerin vasıtasıyla Denizlimizi, komşu illerimizi ve Türkiye’nin dört bir yanından Çivril’imize gelmek isteyen tüm misafirlerimiz Çivril’imize bekliyoruz. Güzel bir festival olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi