Tamam, diyerek kısa kesmek yerine uzattıkça uzatanlar var.

Bizim Halil Emmi anası ve anasının akrabaları ile anasının memleketine bir haftalık akraba ziyaretine gider. Emminin anlattığı kadarı ile biliyorum. Anasının anası genç yaşta vefat ettiğinden anası çocuk yaşta öksüz kalmış. Halası da demiş ki: “Kızım seni oğlum Arap Recai ile evlendireyim.” Çocuk aklı işte sevdalanmış halasının oğluna.

Halil Emminin anlattığına göre dedesi başka bir kadınla evlenince anası üvey ana elinde hem öksüz, hem yetim büyümüş. Dedesi de sahip çıkmamış anasına. Emminin anasını 14 yaşında çocukken anasının teyze oğlu Mestan hoca ile evlendirirler. Hoca, her ne kadar 10 numara adam olsa da Emminin anası Elif Ana, sevdalıdır teyze oğlu Arap Recai’ye.

Aşk mı desem, yoksa kara sevda mı, bilinmez. Elif Ana da çocuk, evlendiği Mestan hoca da. Aklı da fikri de teyze oğlunda çeker gider Arap Recai ile evlenmek, sevdiği ile bir yuva kurmak ister. “Unuttuğumuz bir şey var” diyor Halil Emmi, “O da kaderin bize hazırladığı…”

“Bu benim kaderim” deyip Mestan hoca ile evliliğini devam ettirip evinin kadını, doğacak çocukların anası olmak yerine Mestan hocadan çocuk olmadan Arap Recai’ye giden Elif Ana, umduğunu bulamaz. Evlenemez teyzesinin oğlu ile. Amcası, yeğenim sahipsiz kalmasın, orta yerde telef olmasın düşüncesi ile evlendirir başka biri ile…

“Kavuşsalardı aşk olur muydu?” diye sordu, Halil Emmi. Sustum. Bazen susmak, konuşmaktan daha iyidir diye. “Mecnun Leyla’sına, Ferhat Şirin’ine kavuşamamış, biliyor musun?” Tek bir kelime dahi konuşmak istemiyor ya insan hani bazen, ben de öyle günlerden birini yaşıyorum. “Sen anlat Emmi, ben dinliyorum” dedim.

“Anam” dedi, Halil Emmi: “Amcasının evlendirdiği o adamla da geçinemez, ayrılır. Daha sonra babamla tanışır ve evlenir.”

Koronalı bu zor günlerde görüntülü sohbet ediyoruz Emmi ile. “Baban nasıl bir adam, yaşıyor mu?” diye sordum. Dedi ki: “Anamı tanımadığın belli, tanımış olsaydın sormazdın…”

Bilmece gibi konuşuyordu Halil Emmi. Zaten ben onu hiçbir zaman çözemedim ki!

Anasının şu anda karantina da olduğunu söyledi ve dedi ki, “Önümüzdeki günlerde anamla birlikte akraba ziyaretine gitmiştik yıllar evveli. Ben sana bu hikayeyi anlatayım.

Olur Emmi, dedim. Koronadan ölmezsen eğer, Arap Recai’ye kara sevdalı Koronalı anan Elif Anayı da anlat, vakitsiz ölen rahmetli talihsiz babanı da…

Not: Testleri pozitif çıkan dostlarımıza Allah’tan acil şifalar dilerim.