Yaptığı bilezikleri Ege’nin her yerine satıyor.

Çivrilli Bakır Bilezik Ustası Hayrettin Çelikli (77) 10 yaşından beri yaptığı bilezik ve takıları ülkenin bir çok yerinde pazarlıyor.

Babasından öğrendiği mesleği 67 yıldır devam ettiren Hayrettin Çelikli “kendimi bildim bileli bilezik ve takı yaparım. Evimi bu işle geçindirdim. 4 kız iki oğlumu bilezik ve takı ile büyüttüm” dedi. Beyköy mahallesinde yaşayan Hayrettin Çelikli 10 yıl öncesine kadar toptancıların köye gelip yapılan bilezikleri aldıklarını ancak son yıllarda pazarlama işini de kendilerinin yaptığını belirterek “önceden köyde bu işi yapan aile çoktu. Toptancılar gelir haftalık yapılan küpe, bilezik, yüzük ne varsa alır giderdi. Yapan azalınca üretim de azaldı. Artık biz yaptığımız işleri onlara götürüyoruz. Zaten çoğu zaman da sipariş çalıştığımız için onlar bize istedikleri ürünleri söylüyor biz tamamlayıp zamanında götürüp teslim ediyoruz” dedi.

YEL BİLEZİĞİ ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Bakır bilezik ve takıların yıllardır insanların vazgeçilmez aksesuarlarından olduğunu belirten Çelikli “Yapılan bilezikleri benim dedem, ebem takardı. Bizler de takıyoruz. Halen sevilerek takılan tercih edilen bir ürün. Bakır, insan vücudu için çok faydalı olduğu için sürekli kullananlar var. Adına ‘yel bileziği’ denilen bileziği takan kişinin ağrısını alıyor. Geçmişten günümüze kadar hep yel ağrısı için kullanılan bileziği bilen kişiler çok tercih ediyor. Yeni nesil sadece görsele önem verdiği için ‘yel bileziği’nin kıymetini pek bilmiyor. Aslında bu meslek ölmez ama gençler takı yapımı ile ilgilenmiyor” dedi.

BU İŞ UNUTULMAMALI

Haftada 40 – 50 tane bilezik yaptığını ve 15 günde bir Denizli, Aydın, İzmir gibi illerde bulunan toptancılara teslim ettiğini belirten Hayrettin Çelikli “Bu işi yapabildiğim kadar yapacağım. Yaşım 77 kuvvetim enerjim elverdiği sürece takı yaparım ama toptancıya götürmesi çok zahmetli. Daha kaç yıl mesleği yürütebilirim bilmiyorum. Ama bu meslek bizim ata mesleğimiz geleneksel bir iş. Bu işin unutulmaması lazım. Bizler de öbür dünyaya göçüp gittiğimizde bu mesleğin bizimle birlikte yok olacağını düşünmek beni çok üzüyor. Keşke yetkililer kurslar açsa ve gençler bu işi kendilerine meslek edinse de bu meslek yok olmasa.” dedi.

Editör: Haber Merkezi