Tarih 7 Şubat 2020, yer Hatay. Valilik önüne gelerek ‘’Çocuklarım aç, iş istiyorum, anlamıyor musunuz?’’ diye haykıran 2 çocuk babası Adem Yarıcı kendini ateşe vererek intihar etti. Adem Yarıcı’nın uzun süredir işsiz olduğu öğrenildi.

Tarih 19 Aralık 2019, yer Konya. Ilgın İlçesi’nde oturan evli ve 1 çocuk babası Mustafa Çavdar (28) ikamet ettiği dairenin 4’üncü katından atlayıp can verdi. Dayı Pekcan Bakır, “Yeğenim bir süre önce işten çıkarıldı. Ekonomik sorunları ve borçları vardı. Mustafa intihar ettiği günün gecesinde ağabeyinden, evinin kirasını, su ve elektrik borcunu ödeyemediği için yardım istemişti. Eşi ikinci çocuğuna hamileydi.” dedi.

Tarih 9 Kasım 2019, yer Antalya. Selim Şimşek adlı vatandaş karısını, 2 çocuğunu ve kendisini siyanürle zehirledi. Selim Şimşek’in komşusu avukat Hadi Cin, Selim Şimşek’in intihar etmeden önce bıraktığı mektupta ekonomik sıkıntılarını yazdığını sosyal medyada paylaştı.

Google’a girip bakarsanız yakın zamanda işsizlik, yoksulluk ve borcunu ödeyememe gibi sebeplerden bu 4 haber gibi onlarca habere rastlıyoruz. İnsanların yaşadığı ekonomik çıkmaz, onları önce çaresizliğe sonra intihara sürüklüyor. Çok acı ama gerçek.

Öte yandan TÜİK’in son açıkladığı işsizlik verilerine göre işsizlik geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan daha artarak %13,3, genç işsizlik de yine geçen yılın aynı dönemine göre 0.9 puan artarak %24,5 olarak gerçekleşti. DİSK’e ve bazı ekonomistlere göre ise oran çok daha yüksek. Çarpıcı bir diğer nokta ise 1 yıldan daha uzun süredir iş arayan sayısındaki artış. 15-34 yaş aralığında çalışmak isteyip de 1 yıldan daha uzun süredir iş bulamayan kişi sayısı Şubat 2019’da 132954 iken Şubat 2020’de 479264’e yükselmiş. %360’lık bir artış söz konusu.(Kaynak:İŞKUR)

Ekonomik durgunluğa rağmen enflasyonun tekrar yükselişe geçerek şimdiden yılbaşındaki ücret zamlarının buharlaşması ve dolar kurunun tekrar 6 lira seviyelerine tırmanması da tüm bu olumsuzlukların üstüne önümüzdeki süreçte yeni olumsuzluklar ekleyeceği şüphesiz.

Gerçekler tüm çıplaklığıyla gözümüzün önündeyken ekonomi yönetiminin başındaki bakanımıza ve yöneticilere göre ekonomi gayet iyi, ekonomik sorunlar çözülerek geride bırakılmış ve ekonomiye yönelik kötü görüş ve analizler algı yönetimi ve dış mihrakların oyunu.

Her fırsatta yıllar önce yaşanmış yazarkasa fırlatma örneğini dile getirenler bugün ekonomik sebepli intiharları görmezden geliyor, 1980 yılından bu yana rekor seviyeye çıkan işsizliğe sırtını dönüyor, yoksulluk seviyesini geçtim açlık seviyesinin altında kalan ücretlere emekçileri razı olmaya zorluyor.

Ammavelakin tüm bunlara rağmen bakın burası çok önemli, ekonomi iyi hatta uçuyor.

Aydın Samancı