Bu sene sınav barajının kaldırılması sonucunda 3 milyonu aşkın adayın katıldığı 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları Temmuz ayı ortasında açıklandı.

Öğrencilerin doğru ve yanlış cevapladığı sorulara bakıldığında, maalesef YKS’deki başarısızlık bu yıl da devam ediyor.

Her ne kadar sınavlar başarı ölçütü olmasa da, Türkiye’de bir üniversiteye kayıt yaptırabilmek için YKS’den başarılı olmak şart.

Peki başarılı olmak için öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, özel ders veren kurumlar neler yapıyor, eğitimde il ve ilçe olarak ne durumdayız?

Denizli; Ege’nin ve ülkemizin ihracat konusunda en başarılı illerinden birisi olarak, eğitim seviyesi de yüksek bir ilimizdir.

Denizli’nin en büyük üçüncü ilçesi olan Çivril ilçesine baktığımızda ise; ilçemizde doğup büyümüş ve Türkiye çapında başarılı işlere imza atmış hayırsever iş adamlarının okul yaptırmak için adeta birbiriyle yarıştığı bir ilçe çıkıyor karşımıza. (Ben de o okullardan birisinden mezunum.)

Bugün ilçemizde var olan bütün okulların başarılı olması elbette hepimizi memnun eder. Ancak eğitim seviyesinde gittikçe gerilediğimizi anlamak için illa sınav sonuçlarına bakmaya gerek yoktur.

Son 20 yılda Eğitim sisteminde yaşanan değişikliklerin gerçekten ülkemiz için en doğru sistemi yakaladığını görebilmiş değiliz ne yazık ki..

Eğitim artık daha pahalı bir hale geldi. Okuldaki eğitimler öğrencilere yetersiz geliyor ve öğrenciler kurslara giderek, yahut özel dersler alarak eksikliklerini gidermeye çalışıyor.

İngilizce ve Matematik derslerinde özel ders verdiğim dönemlerden edindiğim gözlemlerime dayanarak ise ilçemizde var olan tabloyu kısaca yazmak isterim.

İlköğretim döneminde Matematik ve Türkçe derslerinde temeli iyi atılamamış öğrencilerimiz, ortaöğretim ve lise yıllarında fazlasıyla zorluk çekiyor.

Ortaöğretime gelmiş ama henüz temel işlemleri yapamayan pek çok öğrencinin yeni nesil sınav sorularını çözebilmesi elbette çok zordur!

Önce temel işlemleri doğru ve zorlanmadan yapmaları çok önemlidir.

Ardından ortaöğretim seviyesinde yeni nesil matematik sorularının okullarda mutlaka öğrencilere detaylıca anlatılması, bol bol soru çözülmesi şarttır.

Öğrencilerin İngilizce’nin temelini en geç lisede sağlam bir şekilde atmaları çok değerli bir kazanımdır. Üniversitedeki dil derslerinde ve üniversite bitiminden sonra iş imkânları açısından önemlidir.

Bu ve pek çok nedenden dolayı öğretmenlere, ailelere ve kesinlikle öğrencilere büyük sorumluluklar düşmektedir.

Birinci kural: ders derste öğrenilir. Sınava yönelik değil, gerçekten anlamaya yönelik bir sistem pek çok zorluğu kolaylaştıracaktır.

Üzülerek öğreniyoruz ki, bundan 20 yıl evvelinde Çivril ilçesi Denizli’deki ilçeler arasında ilk beşten aşağı düşmez iken, şimdilerde 15-20. sıralarda yer almaktadır.

Bunun sebepleri hakkında detaylıca düşünmenin vakti geldi de geçiyor bile.

Pandemide elbette herkesin şartları aynı değildi, ancak şuandan itibaren eksikleri tamamlama vaktidir.

Herkese başarılı ve sağlıklı günler dilerim.