Çocuk sayısına göre ödeme tutarları değişiklik göstermesine karşılık sadece tek bir sefer ödeme yapılmaktadır. Doğum sonrasında yapılacak başvuru sonrasında bebeğin hayatta olması yani ölü doğum yapılmaması şartıyla annelere verilmektedir. Bu doğum yardımı anneler için sunulan genel bir hak olup doğum yapan tüm annelerin başvuru yapmaları halinde doğum yardımı almaları mümkün olmaktadır. Çocuk sayısına göre yapılan yardım miktarı da artış göstermektedir.

Doğum yardımından faydalanmak için belirtilen temel koşul, annelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Türk vatandaşı olmayan annelerin, doğum yardımından faydalanmaları söz konusu değildir. Annelerin sigortalı olup olmaması, doğum yardımı ödemesini etkilememektedir. Doğum yardımı ödemeleri, maddi durumu yerinde olan ya da olmayan her Türk vatandaşı kadın için hazırlanmaktadır. Anneler ödeme talep etmedikleri zaman, ödenekler geri çekilmektedir. Doğum yardımından faydalanmak için bebeklerin hayatta olması gerekir.

Ölü doğumlar ya da kürtajlar sonrasında, doğum yardımı parasına başvuru yapılamaz. Doğum yardımı ödemesi alabilmek için çocukların 5 yaşını doldurmaması gerekir. Çocuklar 5 yaşına girene kadar, doğum yardımı başvurusu yapılabilir. Çocukların en erken 15 Mayıs 2015 tarihinde dünyaya gelmesi gerekir. Belirtilen koşullara uyum sağlayan anneler, doğum yardımı ödeneklerinden faydalanabilirler.

Doğum Yardımı Başvurusunda Hangi Belgeler İstenir?

Doğum yardımı başvuru işlemlerinde talep edilen 3 farklı evrak bulunmaktadır.

Annenin Kimlik Belgesi Fotokopisi

Bebeğin Kimlik Belgesi Fotokopisi

Doğum Belgesi

Yukarıda sıralanan evrakların kuruma teslim edilmesinin ardından, doğum yardımı ödemeleri işleme koyulacaktır. Evrakların kuruma teslim edilmesi için doğrudan kuruma gidilmesine gerek yoktur. Posta ya da kargo üzerinden, doğum yardımı başvuru evrakları Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ulaştırılabilir. Evrakların kuruma iletilmesinin ardından, doğum yardımı başvurusu işleme koyulmaktadır.

Doğum Yardımı Ödemesi Sorgulama İşlemi Detayları Nelerdir?

Doğum yardımı başvuru sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. E-devlet üzerinden yapılacak sorgulama işleminin detayları şu şekildedir:

E-devlet üzerinde yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklayarak, e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarasıyla sistem girişi tamamlanmalıdır.

E-devlet girişi yapıldıktan sonra, doğrudan doğum yardımı sorgulama sayfasına ulaşılacaktır.

Doğum yardımı sorgulama ekranında, alınacak ödeneğin miktarı ve ödeme detaylarının tamamı yer alacaktır.